Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu obilježen Dan sjećanja na Holokaust

Datum objave: 28. travnja 2022.

Dan sjećanja na holokaust i herojstvo obilježava se kao izraelski dan komemoracije za približno šest milijuna židova koji su stradali u Holokaustu kao rezultat progona izvedenog od nacističke Njemačke uz pomoć njenih saveznika, kao sjećanje na židovski otpor u tom razdoblju.

U tom svjetlu, Židovska općina Čakovec obilježila je na sjećanja na žrtve Holokausta polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja „Davidova zvijezda“ u Čakovcu, na mjestu nekadašnje Sinagoge. Obilježavanju su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal.

Dana sjećanja na Holokaust obilježen je i u Ludbregu, gdje je održana svečanost dodjele nagrade Pravednika među narodima. Pokojni Ludbrežani Antun i Gabrijela Golubić službeno su se pridružili časnom popisu od 122 Pravednika među narodima. Riječ je o velikom priznanju kako za Grad Ludbreg, tako i za cijelu Hrvatsku, koje dodjeljuje jeruzalemski Memorijalni centar Jad Vašem čiji je glavni zadatak očuvanje sjećanja na žrtve holokausta i odavanje priznanja onima koji su u najmračnijim danima čovječanstva riskirali svoju sigurnost kako bi spasili živote progonjenih Židova i njihovih obitelji.

Da je riječ o velikom priznanju za Grad potvrdio je i gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuvši ponos što su Ludbrežani tijekom Drugog svjetskog rata znali izabrati pravu stranu i pokazati dobrotu koja spašava ljudske živote, a svečanosti je nazočio i veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor koji je naglasio važnost današnjeg dana kada se Izrael prisjeća 6 milijuna židovskih žrtava ubijenih tijekom holokausta. Svečanosti su prisustvovali savjetnica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Melita Mulić i župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content