Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija – teme uvođenju eura i aktualni zakoni

Datum objave: 15. ožujka 2022.

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici je u utorak, 15. ožujka, održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Raspravljalo se o financiranju županija, uvođenju eura te nastavku suradnje s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Predstavnici Ministarstva financija prezentirali su zakonske aktualnosti vezane uz transparentnost financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ali i postupak uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Sukladno očekivanoj pozitivnoj odluci Vijeća EU u srpnju, Ministarstvo je objavilo uputu s obvezom dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti za tijela javne vlasti.

U nastavku sjednice razgovaralo se o suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Osim aktualnih projekata, koji uključuju Škole ambasadore Europskog parlamenta i aktivnosti u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, fokus ostaje na mladima u cilju informiranja i obrazovanja o europskim politikama unutar kojih imaju priliku utjecati na svoje lokalne zajednice.

Sjednici je nazočio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec. Ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević prezentirao je daljnje aktivnosti u jačanju kapaciteta javne uprave, sukladno Sporazumu o suradnji koji su Hrvatska zajednica županija i Državna škola potpisali 2019. godine. Razvoj javne uprave temelji se na razmjeni najboljih praksi i iskustava dobrog upravljanja prema europskim standardima. Upravo zbog toga, iz Državne škole za javnu upravu ističu da je kvalitetna i učinkovita javna uprava iznimno važna za izgradnju konkurentnog tržišnog gospodarstva te jednostavnijeg i ekonomičnijeg poslovanja.

Izvor: Hrvatska zajednica županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content