Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Centar dr. Rudolf Steiner Donji Kraljevec pokrenuo prvi inkluzivni Demeter certificirani vrt i turističko prezentacijsko poljoprivredno gospodarstvo OPG Mokosh s biodinamičkim vrtom

Datum objave: 23. veljače 2022.

Centar dr. Rudolfa Steinera Donji Kraljevec pokrenuo je prvi inkluzivni Demeter certificirani vrt u kojem će članovi Udruge za autizam “Pogled“ imati priliku održavati dio svojih aktivnosti. Sporazum o suradnji ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec potpisala je s partnerima Udrugom za autizam „Pogled“ i OPG-om Mohokos, a projekt su podržali župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji sa BFDI (Biodynamic Federation Demeter International) po prvi puta uspostavio je sustav biodinamičke kontrole i certifikacije u Hrvatskoj. Kroz potporu proizvođačima u smislu edukacijsko-konzultantskog rada i protokolom za dobivanje Demeter certifikata od sada se omogućuje poljoprivrednim proizvođačima certificiranje proizvodnje kroz biodinamički Demeter certifikat.

"Zadovoljstvo nam je predstaviti i podržati nastojanja da se okrenemo ekološki održivoj i profitabilnoj poljoprivredi, nadstandardu i vrhuncu ekološke proizvodnje - biodinamici. Upravo nas je ova pandemija osvijestila koliko je bitno biti samoodrživ prvenstveno u samodostatnosti hrane, jer je poljoprivreda prije svega gospodarska proizvodna grana.", rekla je u uvodnom obraćanju ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

"Začetak ekološke i biodinamičke poljoprivrede kreće u Donjem Kraljevcu u Međimurju gdje na 161. obljetnicu rođenja Rudolfa Steinera pozdravljamo inicijativu inkluzivnog vrta koji za zadaću ima prijenos znanja i uključivanje skupina koje traže uključivanje šire zajednice u zajednički rad.", dodao je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Inkluzivni vrt primjer je kako na jednostavan i praktičan način približiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju zainteresiranim korisnicima. Iako ovakvi koncepti u svijetu već postoje, kod nas je to novost koja će vjerojatno zaživjeti jer je potreba za radom na zemlji i vraćanju prirodi sve veća otkako smo bili u situaciji u kojoj su zatvoreni prostori bili jedini prostori u kojem smo se mogli kretati. "Želja nam je da ovaj inkluzivni vrt bude mjesto zajedničkih susreta i aktivnosti osoba s teškoćama, ali i svih osoba kojima je cilj razvoj otporne i snažne lokalne zajednice koja brine za svoje članove.", istaknula je predsjednica Udruge za autizam "Pogled" Jasenka Martinčević.

Međimurje je jedna od najpopularnijih regija kontinentalnog turizma. Smjer koji potiče je povezivanje uslužnih kapaciteta i turističkog sadržaja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.
Primjer tome je i OPG Mohokos s kućom za odmor Lina kao prvi u Hrvatskoj koji se razvija u smjeru ekološki certificiranog privatnog smještajnog kapaciteta. "U suradnji s Centrom dr. Rudolfa Steinera nadogradit ćemo svoju jedinstvenu priču biodinamičkim vrtom i voćnjakom te time biti primjer zaokruženog imanja i samodostatnosti u turističkoj ponudi.", pojasnili su vlasnici OPG-a Mohokos Biserka i Zvonko Lajtman.

"Ovim projektima šaljemo širu poruku gdje je koncept „Zelenog plana“ Europske unije zapravo temelj i okosnica u kojem se želimo kretati i na temelju kojeg stvaramo buduće regionalne političke odluke.", istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podržao projekt zahvaljujući kojem će članovi Udruge za autizam "Pogled" imati priliku razvijati ljubav prema prirodi, ali i osjećaj odgovornosti i brige za bilje i očuvanje prirode te uživati u koristima bilja, povrća i voća iz domaćeg uzgoja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content