Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

S novom godinom novi uspjesi za Centar dr. Rudolfa Steinera

Datum objave: 9. veljače 2022.

Centar dr. Rudolfa Steinera referentna je ustanova u Hrvatskoj koja se bavi promocijom, izučavanjem i savjetovanjem u biodinamičkoj poljoprivredi. Smješten u Donjem Kraljevcu, Centar dr. Rudolfa Steinera jedna je od najvećih turističkih atrakcija Međimurja. Osnovan je 2008. a osnivači su Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec.

Centar provodi edukacije i radionice, te organizira nacionalne i međunarodne seminare i konferencije iz područja ekološke i biodinamičke poljoprivrede, upravlja i rodnom kućom dr. Rudolfa Steinera koja predstavlja mjesto susreta mnogobrojnih posjetitelja iz čitavog svijeta.

Sekcija za biodinamičku poljoprivredu u Goetheanumu (Švicarska) uvrstila je Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca kao edukacijsku točku u svijetu biodinamike.

Proteklih godina u suradnji i uz podršku Ministarstva poljoprivrede intenzivno se radi na razvoju i definiranju sustava biodinamičke poljoprivredne proizvodnje, jednog od nad standarda ekološke poljoprivrede, koji predstavlja samoodrživi sustav poljoprivrednog gospodarenja. Takav uzgoj za cilj ima ne samo proizvodnju energetski i nutritivno izbalansirane hrane, već polaže najveće napore očuvanju tla – njegove biološke raznolikosti, izbalansiranog kemizma i nadasve humusa u tlu, što danas u svijetu predstavlja jedan od najvećih izazova na razini poljoprivredne proizvodnje i očuvanja okoliša, dok je Europa taj problem identificirala kako bi ga riješila kroz strateški Zeleni plan.

Biodinamički način uzgoja hrane svjetski je priznat i najstariji standard koji je prvi još davne 1928. godine krenuo sa označavanjem hrane. Poljoprivredno gospodarstvo koje nosi biodinamičku oznaku Demeter može ujedno imati i ekološku oznaku; dok gospodarstvo koje ima ekološku oznaku ne može imati i biodinamičku. Zahtjevi za ovakvu vrstu poljoprivredne proizvodnje jedni su od najzahtjevnijih u svijetu. Zato i daju najkvalitetnije prehrambene i kozmetičke proizvode pod oznakom Demeter.

Aktivnom suradnjom ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera i BIODYNAMIC FEDERATION DEMETER INTERNATIONAL, pokrenuo se sustav kontrole i certifikacije na razini Hrvatske.

Predstavnik Demeter International iz Italije Sergej Stancich i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec na radnom su sastanku dogovorili mentoriranje za desetaka farmi iz Hrvatske koji idu prema Demeter biodinamičkom certifikatu čija su poljoprivredna gospodarstva trenutno u procesu konverzije. Prijenos znanja, radionice i pripravci, te sustavnu pomoć i podršku proizvođačima pruža upravo ustanovu Centar dr. Rudolfa Steinera.

Početkom godine Centar dr. Rudolfa Steinera objavio je novu knjigu naziva Biodinamičko voćarstvo 1. Ovom vrlo sveobuhvatnom knjigom koja se bavi temeljnim problemima u voćarstvu i nudi biološko-dinamičke metode i pristupe u njihovom rješavanju, čitatelji mogu steći neka temeljna znanja o biodinamičkom uzgoju voća.

U ponudi imaju i Sjetveni priručnik za 2022. godinu. Radi se o kalendaru inspiriranom naukom dr. Rudolfa Steinera koji daje korisne savjete pogodnih dana za sjetvu, presadnju, njegu i spremanje biljaka te za rad s pčelama. Pogodan je za početnike, ali i iskusne poljoprivrednike koji uz poštivanje prirodnih procesa i ciklusa žele uzgojiti hranu u svojim vrtovima. Neizostavni priručnik za sve one koji žele raditi u skladu sa prirodom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content