Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski gradovi i općine podržali projekt stipendiranja obrtničkih zanimanja i izgradnju Centra PrInOS, Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID i Centra DOSTI

Datum objave: 15. prosinca 2021.

U zgradi Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje održana je 2. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji na čijem se dnevnom redu našlo osam točaka. Gradonačelnicima i načelnicima predstavljena su četiri kapitalna projekta usmjerena na poboljšanje kvalitete života građana, posebice najugroženijih skupina.
Sjednicu je otvorila predsjedavajuća Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji i načelnica Općine Svete Marije Đurđica Slamek koja je istaknula važnost svih točaka dnevnog reda, posebice stipendiranja deficitarnih obrtničkih zanimanja, sufinanciranja rada Centra PrInOS, Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID i Centra DOSTI.
Međimurje je posljednjih godina prepoznato kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije zahvaljujući djelovanju Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID koja pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima te provodi edukacije i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Od 2016. godine jedini su licencirani i ugovoreni pružatelj usluge rane intervencije u Međimurju, a programe i usluge MURID-a tjedno koristi 130 korisnika iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. Odobrena su im sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec, a ukupna vrijednost projekta je 19.507.406,44 kuna, od čega je dodijeljeno 14.982.626,78 kuna bespovratnih EU sredstva. Projekt Centra predstavila je direktorica MURID-a Silvija Pucko koja je istaknula da MURID mora izdvojiti oko 4.5 milijuna kuna vlastitih sredstava, u čemu će Županija sudjelovati s oko 500 000 kuna,  a gradonačelnici i načelnici u svojim će proračunima osigurati sredstva kako bi se projekt uspješno priveo kraju.
Uz ovaj Centar, koji će biti prvi takav u Hrvatskoj, Međimurje će dobiti i Centar za osobe s invaliditetom koji će biti izgrađen u Podturnu. Veliki je to projekt Društva osoba s tjelesnim invaliditetom DOSTI Međimurske županije koje djeluje već 35 godina. U Međimurskoj županiji  živi 14 605 osoba s invaliditetom te čine 13,4% ukupnog stanovništva. Predsjednica Društva Miljenka Radović naglasila je da je cilj projekta vrijednog 17 milijuna kuna unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije osoba s tjelesnim invaliditetom. Projekt je financiran bespovratnim EU sredstvima u iznosu od 14 milijuna kuna, no Društvo će morati izdvojiti gotovo 3 milijuna kuna vlastitih sredstava u čemu će im pomoći gradovi i općine koje su se obvezale da će za prvih šest mjeseci projekta iz svojih proračuna izdvojiti ukupno milijun kuna.
Gradsko Društvo Crvenog križa Čakovec u realizaciji je novog EU projekta "Centar PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrb" financiranog bespovratnim EU sredstvima u stopostotnom iznosu od 13.999.174,97 kuna kroz koji će na području Međimurske županije pružati nove izvaninstitucionalne usluge usmjerene na beskućnike te starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici. Ravnatelj GDCK Čakovec Kristijan Valkaj istaknuo je da unatoč stopostotnom iznosu financiranja bespovratnim sredstvima, moraju osigurati vlastita sredstva kako bi Centar mogao krenuti s radom. Gradonačelnici i načelnici složili su se s prijedlogom GDCK Čakovec da sudjeluju u sufinanciranja rada Centra PrInOS za 2022. godinu.
Gradonačelnicima i načelnicima predstavljena je informacija o aplikativnom programu LoGIS - geoinformacijski sustav koji je pojasnio Ladislav Novak, predstavnik društva MCS d.o.o. iz Strahoninca, dok je predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved predstavio novu organizaciju vatrogastva u Međimurskoj županiji sukladno Zakonu o vatrogastvu.
Obrtnička komora Međimurske županije od 2003. provodi projekt stipendiranja učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja. Do sada je stipendirano 500-tinjak učenika, a podršku projektu od samih početka pružila je Međimurska županija koja je prepoznala važnost potpore učenicima u obrtničkim zanimanjima. U sufinanciranje su se nakon Županije uključili pojedini međimurski gradovi i općine, no s ciljem da projekt obuhvati što veći broj učenika, tajnik Obrtničke komore Međimurja Robert Varga pozvao je sve predstavnike jedinica lokalnih samouprava da se uključe i financijski potpomognu projekt.
Međimurska županija više od 20 godina njeguje suradnju s Hrvatima u Sloveniji, a s ciljem što bolje suradnje osnovan je i Odbor Međimurske županije za suradnju s Pomurskim Hrvatima. U Lendavi od 2005. godine djeluje Hrvatsko kulturno društvo Pomurje koje okuplja Hrvate koji žive i rade u slovenskom Pomurju. Društvo je prije 3 godine započelo s projektom obnove Hrvatskog kulturnog centra u Lendavi koji je otvoren ove godine uz pomoć Međimurske županije, a u drugoj fazi projekta namjera Društva je obnoviti starograđansko dvorište Centra s ciljem razvoja kulturnog turizma. Kako je pojasnio predsjednik Društva Đanino Kutnjak, u dvorištu će postaviti bistu Nikole VII Zrinskog, no u tome im je potrebna pomoć i međimurskih gradova i općina, koji su na Kolegiju odlučili da će podržati projekt.
Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je gradonačelnicima i načelnicima što će sufinanciranjem podržati izgradnju Centra PrInOS, Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID i Centra DOSTI, kao i projekt stipendiranja obrtničkih zanimanja. Dodao je da je ulaganje u obrazovanje i zdravstvo, odnosno poboljšanje standarda života svih građana prioritet djelovanja Županije koji prate međimurski gradovi i općine, a zahvaljujući dobroj strategiji i sinergiji jedinica regionalne i lokalne samouprave s civilnim društvom nastaju odlični projekti koji će biti na korist Međimurka i Međimuraca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content