Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 25. studenoga 2021. -Međimurje prebrodilo vrhunac četvrtog vala, iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju na pridržavanje mjera i cijepljenje

Datum objave: 25. studenoga 2021.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 415 uzoraka, od čega je evidentirano 184 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 44,3% od ukupnog broja testiranih. Na temelju kliničke slike COVID-19 dijagnosticiran je kod osobe.
Međimurje i dalje bilježi visoke brojke novooboljelih, no ima naznaka da smo prešli vrhunac vala. To pokazuje i 7-dnevna incidencija koja iznosi 1 188, dok 14-dnevna incidencija iznosi 2 742 pozitivnih na 100 000 stanovnika. Smanjenje incidencije ukazuje da ipak spuštamo broj novooboljelih i pozitivnih osoba“, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferencije za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije i dodala kako nije vrijeme za opuštanje unatoč smanjenju broja novooboljelih osoba. „Cijepljenje u Međimurskoj županiji protječe u pozitivnom smjeru i trenutno imamo 67 % cijepljenih osoba starijih od 18 godina, što nas svrstava među 5 regija u Hrvatskoj koje imaju najveću procijepljenost. U Međimurju se tjedno cijepi preko 3 000 osoba, bilježimo značajan broj cijepljenja prvom dozom, ali isto tako i s trećom dozom“.
U subotu, 27. studenog 2021. masovno cijepljenje provodit će se u Murskom Središću, u školskoj sportskoj dvorani u terminu od 9:00 do 13:30 sati. Na cijepljenje se dolazi bez prethodne najave, a cijepit će se s 1., 2., i 3., dozom svim dostupnim cjepivima.
U  prosincu nastavit će se masovna cijepljenja u Međimurskoj županiji
4. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (trijaža Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije). 11. prosinca 2021. godine u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani. 18. prosinca 2021. godine u Murskom Središću, za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3., dozom svim dostupnim cjepivima.
U protekla 24 sata oporavila se 171 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 553. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 84 726 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 113 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpušteno je 11 pacijenata, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji, preminule su 2 muške osobe, stare 79 i 86 godina.
„U protekla tri dana otpustili smo 40-ak covid pacijenata koji su ozdravili, i to nam je jedan od pokazatelja da ima razloga za optimizam, ali molim sve da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera, da se cijepe i tako zaštite sebe, ali i druge.“, rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović i naglasio kako Županijska bolnica ne zbrinjava samo covid pacijente već se u bolnici nalazi 166 pacijenata koji su hospitalizirani iz nekog drugog razloga. „Zbrinjavamo 133 covid pacijenata i 166 ne covid pacijenata, bolnica funkcionira i dalje, i žao nam je svake osobe kojoj je otkazana operacija ili bilo koji zahvat, ali na najbrži moći način vratit ćemo se u pogon“, zaključio je.
Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9:00 u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.
Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović rekla je da je prosjek Hrvatske u 14 dnevnoj incidenciji 1 612, dok onda u Međimurskoj županiji iznosi 2 750 oboljelih. „Kontrolu nad epidemijom imat ćemo kada će incidencija biti manja od 50 oboljelih na 100 000 stanovnika. I zato molim sve da se pridržavamo epidemioloških mjera.“
Iz Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na građane da dežurni epidemiološki broj koriste samo pacijenti za hitna stanja, dok pozivom na broj 113 mogu dobiti sve administrativne informacije koje su im potrebne, kao na primjer informacije o trajanju covid potvrde ili pak gdje se one mogu podići.
Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec uputili su zajednički apel građanima da se cijepe, a poslodavcima i vlasnicima ugostiteljskih objekata da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi. „Primjećujemo lagano poboljšanje, ali ne smijemo se opustiti i zaboraviti na epidemiološke mjere“ zaključio je Branko Sušec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content