Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Gornjem Kuršancu i Čakovcu obilježeno 357. godina od smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

Datum objave: 19. studenoga 2021.

Prije 357 godina u Kuršanečkom lugu smrtno je stradao Nikola VII. Zrinski, hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik. Njemu u čast, predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Nedelišće, Vijeća mjesnog odbora Kuršanec, Zrinske garde Čakovec, Ogranka Matice hrvatske Čakovec i Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika u Gornjem Kuršancu i Čakovcu.
Nikola VII. Zrinski, poznatiji kao Nikola Zrinski Čakovečki, rođen je 3. svibnja 1620. u Čakovcu. Proslavio se u više borba s Osmanlijama, bio je hrvatski ban od 1647. do 1664. godine. Imao je velik ugled diljem Europe, a njegovo djelo Jadranskog mora sirena, u kojem je slavio smrt pradjeda Nikole IV. Zrinskog, mađarski povjesničari književnosti ocjenjuju jednim od najboljih književnih djela mađarske barokne književnosti. Na njegov život, utjecaj na razvoj Međimurja i značaj za hrvatsku povijest u svom se govoru osvrnuo predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel. „Nikola Zrinski Čakovečki smrtno je stradao u Međimurju. Iako povijest bilježi da je nesretno stradao u lovu na vepra, i dan danas postoji sumnja da se radi o ubojstvu. Ono što je sigurno, je da je njegova smrt bitno utjecala na smjer razvoja mađarske i hrvatske povijesti, što potvrđuje njegovu veličinu. Ostat će zauvijek upisan u povijest, a obilježavanjem bitnih datuma obitelji Zrinski nastojimo osvijestiti i dalje prenijeti važnost naše povijesne baštine, dio koje je bez sumnje i Nikola Zrinski Čakovečki.“, poručio je predsjednik Zrinske garde Čakovec Bel zahvalivši okupljenima na odazivu.
Obilježavanju 357. obljetnice smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog nazočili su zamjenik župan Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, saborska zastupnica Andreja Marić, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak sa zamjenikom Zlatkom Marciušom, predsjednik Mjesnog odbora vijeća Gornji Kuršanec Tomica Kovač, izaslanik mađarskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj i ravnatelj mađarskog Instituta Liszt Janos Dezso, predstavnici Zrinskih kadeta iz Murakeresztura s ravnateljicom tamošnje škole Mikloš Zrinyi Anicom Kovago Kovač, mađarsko izaslanstvo iz Zalaegerseka, rukovodstvo i članovi Zrinske garde Čakovec, izaslanstvo Matice Hrvatske Ogranak Čakovec s predsjednikom Ivanom Pranjićem, izaslanstvo Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajskog stola Čakovec s pročelnikom Ivicom Zanjkom, predstavnici Policijske uprave međimurske i pripadnici Odreda mađarskih izviđača Zrinyi Mikloš iz Zagreba.
Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak naglasio je važnost čuvanja lika i djela Nikole Zrinskog Čakovečkog, dok je molitvu predvodio župnik Župe Novo Selo na Dravi vlč. Ivan Munđar.
Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec podsjetio na značaj 18. studenoga za hrvatsku povijest. Naime, tog je datuma 1664. godine poginuo Nikola Zrinski Čakovečki, a 327 godina kasnije slomljena je herojska obrana grada Vukovara. Uputio je pohvale članovima Zrinske garde Čakovec na aktivnih 20 godina rada i očuvanja baštine Zrinskih.
Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom u Gornjem Kuršancu, a završeno je kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content