Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje predstavljen odličnom izložbom u Muzeju Međimurja Čakovec

Datum objave: 13. studenoga 2021.

Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Muzejom grada Koprivnice izložbom „Tibeti u Međimurju i Podravini“ predstavio je najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje. Tibeti su rupci velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.
Ovom izložbom Muzej Međimurja Čakovec predstavlja povijest nošenja ovog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini. Autorice izložbe su kustosica MMČ-a Janja Kovač i viša kustosica MGK-a Marija Mesarić, a kao neovisna suradnica im se pridružila diplomirana etnologinja i konzervatorica savjetnica Venija Bobnjarić Vučković iz Restauratorskog centra Ludbreg.
Na izložbi je javnosti predstavljena građa iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja grada Koprivnice. Na dijelu građe su u proteklim godinama provedeni restauratorski i konzervatorski radovi koje su provele djelatnice Hrvatskog restauratorskog zavoda - Restauratorskog odjela Ludbreg. Djelatnice HRZ-a uključile su se u pripremu izložbe stručnim savjetima oko načina prezentacije i izlaganja tekstilnih predmeta te dale mišljenje i preporuke o uvjetima izlaganja u predviđenom prostoru.
Izložbu je otvorio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, a otvorenju je nazočio i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin. Posebno ponosna na međumuzejsku suradnju koja je ostvarena ovom izložbom je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan. Istaknula je da su tibeti iznimno vrijedna zajednička kulturna baština ovog kraja Hrvatske te je pohvalila autorice izložbe koje su odradile izuzetno duge i velike pripreme i istraživanja kako bi ova izložba ugledala svjetlo dana.
Otvorenje izložbe izvedbom međimurskih popevki uveličao je KUD "Seljačka sloga" Donja Dubrava.
Izložba se može razgledati do 31. siječnja 2022. godine u radno vrijeme muzeja: od ponedjeljka do petka od 07 do 15 h te subotom i nedjeljom od 10 do 14 h.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content