Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu i Prelogu postavljeno 28 kamenja kao sjećanje na članove židovske zajednice koji su odvedeni u logore

Datum objave: 2. rujna 2021.

Danas je u Međimurju postavljeno dvadeset i osam „kamenja spoticanja“ kao znak trajnog sjećanja na članove židovske zajednice Međimurja koji su 1944. godine odvedeni iz Čakovca i Preloga u koncentracijske logore.
Kamen spoticanja je mali betonski blok na kojem je učvršćena pločica s ugraviranim imenom, prezimenom i datumom rođenja osobe te datumom i mjestom njezina pogubljenja. Postavlja se ispred posljednje adrese stanovanja svake od žrtava, dovodeći je natrag u njezin dom, grad, u sjećanje i razgovore živućih. Postavljanje kamena projekt je koji je pokrenuo njemački umjetnik Günter Demnig s ciljem održavanja sjećanja na žrtve nacizma. Program „Kamen spoticanja“ u Međimurju održan je u organizaciji Židovske općine Čakovec, Grada Čakovca, Grada Preloga i Međimurske županije, a započeo je u Prelogu postavljanjem devet kamena članovima obitelji Fišer, Hirschson i Singer.
Dan 2. rujna 2021. značajan je dan za Čakovec i Prelog, za Međimurje i Hrvatsku, a posebno značajan dan za židovsku zajednicu. Ljudi koji su činili i stvarali svakodnevnicu Međimurja, koji su planirali budućnost našeg kraja, odvedeni su i ubijeni u logorima smrti nacističke Njemačke. Odvedeni su samo iz jednog razloga, jer su bili Židovi, a danas im ostavljamo trajno sjećanje.“, poručio je predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal.
Uz predsjednika Židovske općine Čakovec Andreja Pala, programu u Prelogu nazočili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, preživjela članica obitelji Singer Alice Singer i pripadnici Židovske općine Čakovec, dok
Centralna komemoracija održana je u Čakovcu nakon polaganja devetnaest kamena članovima obitelji Kohnstein, Zoor, Körner te članovima obitelji nadrabina Grünwalda i Schwarz. „Čakovečka židovska zajednica krajem 19. stoljeća pokrenula je društveni i sportski život Čakovca, čija kvaliteta i raznolikost sve do danas naš grad stavlja uz rame mnogo većih sredina. Svoj današnji izgled, industrijski razvoj i visoki status koji ima među ostalim hrvatskim gradovima, Čakovec u velikoj mjeri duguje svojim tadašnjim židovskim stanovnicima. Nakon Rijeke i Zagreba, zahvaljujući Židovskoj općini, naš se grad pridružio projektu Stolperstein – Kamen spoticanja. Ovakvi spomenici današnje i buduće generacije trebaju podsjećati i upozoravati. Sjećati se treba onih koji su nekad ovdje živjeli, radili i gradili grad, a upozoravati da su ubijeni bez razloga.“, kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.
Centralnoj komemoraciji u Čakovcu nazočio i veleposlanik Države Izrael, Nj. E. Ilan Mor
Centralnoj komemoraciji nazočio je i Nj.E. Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj koji je istaknuo da mu je čast što može nazočiti ceremoniji polaganja kamena spoticanja. Dodao je do sada postavljeno 75 000 kamena spoticanja u gradovima diljem Europe. Programu je nazočila i izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini Juraga.
Kamen spoticaja više je od samog sjećanja, jer predstavlja uspomenu na članove naše zajednice, ali i poruka da moramo promišljati budućnost na način da vidimo što se događalo u povijesti. Žrtve Holokausta nikada ne smiju biti zaboravljene, a ovim činom Međimurje se promiče kao tolerantna, otvorena i humana sredina.“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio da je židovska zajednica ostavila veliki trag u Međimurju. „Drago mi je što je naša Židovska općina Čakovec vrlo aktivna i u suradnji s njima organiziramo niz događaja kojima njegujemo baštinu židovske zajednice.“, dodao je župan Posavec.
Nakon centralne komemoracije položeno je kamenje članovima obitelji Neumann, Fleissig, Kelemen i Schier. Predavanje o povijesti židovske zajednice u Čakovcu, Prelogu i Međimurju održala je Mirjam Despinić-Biškup, a u glazbenom djelu programa nastupio je Nikola David.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content