Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Međimurje svečano obilježilo 26. godina od pobjedničke vojno – redarstvene akcije „Oluja“,

Datum objave: 4. kolovoza 2021.

Prije točno 26 godina Hrvatska vojska i hrvatski redarstvenici oslobodili su okupirane dijelove Republike Hrvatske u pobjedničkoj i oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“, a Međimurci Eduard Baltić i Florijan Novak bili su među ponosnim hrvatskim braniteljima koji su podigli hrvatski stijeg na Kninskog tvrđavi tog povijesnog 5. kolovoza 1995. godine.
Prisjećajući se branitelja i njihove hrabrosti, koji su svoje živote položili na oltar domovine, izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su zajednički vijenac kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.
Obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja pridružili su se članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa zamjenikom Ivicom Baksom, gradonačelnik Grada Mursko Središće, načelnici međimurskih općina, predstavnici Policijske uprave Međimurske, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranka Čakovec koji su zapalili svijeće i odali počast svim stradalim, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima žrtvama Domovinskog rata.
Župan Matija Posavec je u svom obraćanju kod Spomen obilježja i ovog puta podsjetio na teške, ali ponosne dane u kojima je oslobođen hrvatski teritorij i postavljeni temelji za stvaranje moderne hrvatske države. „Taj dan nas je naučio da nijedna prepreka nije nesavladiva ako u nama postoji dovoljno vjere, svijesti da činimo ispravnu stvar, da koračamo dobrim putem, putem istine, nade, putem koji nas vodi srce i dobrota. Taj put devedesetih su utrli hrvatski branitelji,  mnogi su preživjeli, mnogi osjetili posljedice, mnogi su ostali invalidi, a mnogi nisu više s nama. Sjećanje na njih predstavlja neizbrisiv trag naše novije povijesti. Zato Oluja nije samo veličanstvena akcija po svojoj doktrini, planu i realizaciji. Oluja je simbol pobjede i jedinstva jednog naroda.“ Rekao je župan Posavec.
„Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u strahu, izbjeglištvu, napada na gradove, propalih mirovnih pregovora nama nije ništa drugo preostalo nego vlastitom oružanom snagom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. u 5 sati ujutro započeli smo s Operacijom „Oluja“ s kojom smo vratili okupirani hrvatski prostor. Tisuće hrvatskih vojnika i branitelja to hrabro jutro krenulo je u borbu za oslobođenje okupiranog teritorija. Mnogi naši suborci učestvovali su u vojnoj operaciji iako svjesni da se mnogi neće i vratiti, ali išli su riskirati život za domovinu.„ kazao je brigadir Dragutin Remenar, sudionik vojno-redarstvene akcije „Oluja“ i predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne u svom govoru.
Molitvu za sve sudionike Domovinskog rata predvodio je fra Ivan Crnković, a Sveta misa za Domovinu održati će se u četvrtak, 5. kolovoza 2021. godine u 9:00 sati u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu. Na sam dan obilježavanja blagdana, mnogi će se međimurski branitelji i građani pridružiti središnjoj svečanosti u Kninu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content