Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

30. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA u Murskom Središću

Datum objave: 28. lipnja 2021.

U organizaciji Grada Mursko Središće i Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Ogranak Mursko Središće, obilježeno je 30 godina od zaustavljanja tenkova JNA u Murskom Središću.
Mještani Murskog Središća i okolnih naselja 28. lipnja 1991. godine vlastitim su tijelima zaustavili oklopnu kolonu ondašnje neprijateljske JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju.  U sjećanje na taj čin kojim su građani pokazali neviđenu hrabrost, veliko srce i ljubav prema Domovini, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen ploče zaustavljanja tenkova i kod Spomenika braniteljima.
Današnjoj 30. obljetnici zaustavljanja tenkova prisustvovao je izaslanik ministra branitelja Marko Ratković, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Općine Lendava Janez Magyar, bivši saborski zastupnik Baltazar Jalšovec te  predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije.
Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak u svojem je govoru naglasio kako su na današnji dan prije točno 30 godina građani stali na cestu i odlučili da kolona tenkova neće proći preko mosta u susjednu Sloveniju. „Mnogi naši sugrađani imali su obitelji u Sloveniji, neki od njih su tamo i radili te su osjećali potrebu stati i zaustaviti kolonu tenkova. Danas im svima zahvaljujemo na tome, siguran sam da mnogi od njih u tom trenutku nisu bili svjesni svoje hrabrosti.“
Da trebamo čuvati sjećanje na takve velike događaje, u svom govoru rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuvši kako su građani Murskog Središća taj dan pokazali svoju ogromnu nesebičnost, energiju i vjeru u zaštiti tuđih i vlastitih života. „ Svojim činom upisali ste se u povijest stvaranja naše države, prije 30 godina ste hrabro, nenaoružano, ali velikog srca stali pred kolonu tenkova kako bi ih zaustavili. Ta vaša spontanost i nesebičnost odlika je temeljnih vrijednosti koje krase naše Međimurce. Stoga Vam čestitam i zahvaljujem na doprinosu koji ste dali tada, ali zahvaljujem i svim međimurskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani zemlje“.
Događaja od prije 30 godina prisjetio se i Baltazar Jalšovec, koji je rekao kako se na ulicama okupilo mnoštvo ljudi te da su tenkovi stvarali strašnu buku koja je bila vrlo neugodna.  „S ponosom mogu reći da ćemo pamtiti ono što je bilo ispred tenkova – a to smo bili svi mi koji smo hrabro odlučili zaustaviti tu glasnu kolonu.“
„Velika hvala onima koji su stali pred tenkove. Vi ste zapravo zaslužni za jedan veliki dio naše povijesti, prema vama osjećamo veliko poštovanje i prijateljstvo.“  rekao je župan Općine Lendava Janez Magyar.
Veliko poštovanje hrvatskim braniteljima i invalidima Domovinskog rata iskazao je izaslanik ministra branitelja Marko Ratković, koji je rekao da se nikad ne smije zaboraviti ovaj hrabar i veliki događaj. „Pokazali ste jedinstvo, odlučnost, možda čak i ludost jer tada niste bili svjesni veličine svojeg postupka. Tada ste pokazali koliko se voli svoj, ali i susjedni narod. Ne smijemo nikad zaboraviti svoju prošlost – jer narod koji zaboravlja svoju prošlost, slijep ide u budućnost.“  istaknuo je u svojem govoru izaslanik ministra branitelja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content