Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan antifašističke borbe obilježen u Čakovcu i Svetom Jurju u Trnju

Datum objave: 22. lipnja 2021.

Dan antifašističke borbe državni je praznik u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred što je označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.
Ovaj praznik ima poseban značaj u Međimurju jer je zahvaljujući antifašistima i narodnooslobodilačkoj borbi po završetku 2. svjetskog rata Međimurje vraćeno matici Hrvatskoj. Dan antifašističke borbe obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen ploče na Palači Zrinskih u Čakovcu, podno Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju te kod Spomen-obilježja poginulima u Drugom svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju. Svečanost obilježavanja organizirali su Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Donji Kraljevec i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, a obilježavanju su nazočili i saborska zastupnica Boška Ban-Vlahek, predstavnici Policijske uprave Međimurske, članovi Udruge Josip Broz Tito Međimurske županije te brojni građani.
"Prošlo je 80 godina od kada su se 22. lipnja skupili hrabri ljudi, odlučni da pruže otpor neprijateljskoj okupaciji i režimu. U postrojbama narodnooslobodilačke vojske sudjelovalo je 2 376 hrabrih boraca iz Međimurja. Poginulo ih je 329, 1 839 je bilo zatočeno u nacifašističkim logorima i zatvorima, a 848 ih je ubijeno u logorima i zatvorima ili su poginuli kao civilne žrtve. Danas ih se prisjećamo s posebnim pijetetom, a naša zadaća je da nikad ne zaboravimo na njih i njihovu snažnu vjeru, hrabrost, težnju za mirom i slobodom.", kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je odao počast žrtvama zajedno sa svojim zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i potpredsjednicima Skupštine Ivicom Baksom i Mario Medvedom.
Na povijesne okolnosti i zbivanja 1941. godine osvrnuo se predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja Miljenko Zorko, dok je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula da prisjećanjem na ovakve obljetnice dajemo zahvalnost i počast žrtvama, ali i pokazujemo da je i naš cilj slobodna i moderna država sa zajamčenom budućnošću. Na groblju u Svetom Jurju u Trnju obilježavanje je predvodio načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat koji je u svom govoru naglasio da vrijednosti i zahvalnost za slobodu za koje su mnogi ginuli, treba prenositi na mlade generacije.
Nakon obilježavanja, u Društvenom domu Sveti Juraj u Trnju održano je predstavljanje knjige "Međimurje u Drugom svjetskom ratu" autora Vladimira Kalšana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content