Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu obilježeno Antunovo - apostolski nuncij mons. Giorgia Lingue predvodio euharistijsko slavlje i posjetio Stari grad Zrinskih

Datum objave: 13. lipnja 2021.

Župa svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu obilježila je dan svog zaštitnika. Ovogodišnji Dani sv. Antuna Padovanskog započeli su već 4. lipnja bogatim vjerskim i svjetovnim programom, a središnje obilježavanje održano je u nedjelju, 13. lipnja, na sam blagdan svetog Antuna Padovanskog, kada se obilježava 790 godina od njegova preminuća. Ovogodišnje Antunovo posebno je po tome što se obilježava 45 godina od prvog pisanog spomena da Čakovec treba novu župu, 20 godina Župnog Caritasa, 320 godina od početka izgradnje današnjeg samostana Crkve sv. Nikole biskupa u Čakovcu, 362 godine od dolaska franjevaca u Čakovec i 28 godina kako je tadašnji apostolski nuncij blagoslovio kamen temeljac za Crkvu sv. Antuna Padovanskoga. Te dvije župe danas su duhovno središte Čakovca, ali i Međimurja, a velikoj obljetnici Župe sv. Antuna Padovanskog nazočio je mons. Giorgia Lingue, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje i tradicionalnu procesiju.
Na velikoj časti koju je vjernicima svojim posjetom Međimurju ukazao apostolski nuncij, zahvalili su župan Međimurske županije Matija Posavec, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.
Obilježavanju Antunova nazočili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša te saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Marijana Petir.
U okviru svog posjeta, apostolski nuncij razgledao je i Riznicu Međimurja, muzej nematerijalne baštine smješten u obnovljenu fortifikaciju Starog grada Zrinskih koji će uskoro biti otvoren javnost. Oduševljen viđenim, prvi se upisao u knjigu dojmova Muzeja poželjevši što uspješnije prenošenje povijesnih i baštinskih vrijednosti posjetiteljima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content