Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija dostojno obilježila Dan državnosti, Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske

Datum objave: 28. svibnja 2021.

Uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, u Međimurskoj županiji dostojno je obilježen Dan državnosti, Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.
Izaslanstva Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, zamjenikom Josipom Grivcem, gradonačelnikom Grada Čakovca Stjepanom Kovačem, predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepanom Horvatom, predstavnicima Policijske uprave međimurske  te  Zrinske garde Čakovec, dali su svoj doprinos u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, kao i na povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća, ali i na Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske koji se svake godine obilježava 28. svibnja, u spomen na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde, a sam čin označio je povijesno osnivanje Oružanih snaga.
Prije 31 godinu u Hrvatskom su saboru donesene dvije povijesne odluke kojih se prisjećamo na današnji dan, ključne odluke koje su ostvarile san svih Hrvata. „Danas se s ponosom sjećamo na dan kada je održan prvi demokratski izabran višestranački Sabor, nažalost, nakon toga nismo mogli razvijati mladu demokratsku državu već smo je trebali braniti od unutarnje i vanjske agresije. Na današnji dan se s posebnim sjećanjem i zahvalnosti prisjećamo svih žrtava koje su dale svoj doprinos u ostvarenju i obrani naše slobode i neovisne države. Naše misli su svakog dana s poginulim i nestalim braniteljima, s hrvatskim ratnim vojnim invalidima, s civilnim žrtvama i svim obiteljima koje su u ratu izgubile svoje najdraže, a najveća rana je u srcu onih koji nakon toliko godina traže svoje najmilije. Danas slavimo svoj ponos prema domovini, sa zahvalnošću se prisjećamo na naše branitelje ali i sve sugrađane koji su izgradili europsku i modernu Hrvatsku u kojoj živimo. Neka nam živi naša jedina i najdraža domovina Hrvatska“, rekao je Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije.
Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, rekao je kako se Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske preklapa sa obilježavanjem dana Grada Čakovca. „Početak stvaranja Hrvatske države rezultirao je međunarodnim priznanjem naše države. Svi smo svjedoci kako do osamostaljenja nije došlo lako, već su tu tome izgubljeni mnogi životi. Životi tisuće vojnika, policajaca ali i civila ugrađeni su u našu Hrvatsku kao temelj i zalogaj da je čuvamo i razvijamo, svaka obljetnica je prilika da se prisjetimo onih koji su u borbi za slobodu ostavili ono najvrijednije, svoje živote“, rekao je gradonačelnik te svim građanima čestitao dan Grada Čakovca.
30. svibnja 1990. inauguriran je kao povijesni trenutak koji će biti vječno zapisan u hrvatsku povijest. Ovo su trenuci kada se prisjećamo trenutaka kada se stvarala Hrvatska država, trenuci kad se prisjećamo svakog izgubljenog života koji je duboko utkan u hrvatsku povijest. Prisjećamo se tog 30. svibnja 1991. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor, ali i na 25. lipnja 1991. godine kada je donesena ustavna odluka o raskidu od ostalih jugoslavenskih republika, kao i 8. listopada 1991. dan kada je nakon moratorija europske zajednice konačna odluka stupila na snagu, pa do 15. siječnja 1992. godine, kad je Hrvatska, međunarodno priznata država. Ono na što uvijek moramo biti ponosni jesu naši branitelji koji su se borili diljem Hrvatske, osobito naši međimurski branitelji čijih se 78 heroja, nažalost, nikada nije vratilo svojim kućama. Zahvaljujući njihovoj žrtvi mi smo danas ovdje, vječno im trebamo biti zahvalni i sjećati ih se s poštovanjem jer su utkali svoje živote za slobodu naše države,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
 Molitvu za domovinu predvodio je gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Josip Župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content