Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju cijepljeno gotovo 38% građana

Datum objave: 20. svibnja 2021.

Epidemiološka situacija u Međimurju se smiruje i popravlja te smo zadovoljni trendom koji pratimo, a on je rezultat odgovornog ponašanja građana i svih mjera koje se provode, istaknula je dr. Diana Uvodić - Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije, dodavši da je Međimurje po procijepljenosti onih koji su dobili jednu dozu, a stariji su od 18 godina, na drugom mjestu u Hrvatskoj.
Jučer je cijepljena 1 891 osoba. Barem jednom dozom je cijepljeno 33 069 osoba, što iznosi 37,66% u odnosu na stanovništvo starije od 18 godina.
Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ dr.med. Višnja Smilović, rekla je kako je u Međimurskoj županiji do jučerašnjeg dana utrošeno 42 000 doza svih cjepiva, a do današnjeg dana procijepljeno je gotovo 38 % stanovništva, svakim danom cijepljenja povećava se postotak cijepljenih osoba za 2 %, a do kraja ovog tjedna očekuje se da će biti cijepljeno preko 40 % stanovništva starijih od 18 godina. „Danas i sutra će se provoditi cijepljenje bez najave u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, no sljedeći tjedan nam dolazi samo 500 doza cjepiva AstraZenece i privremeno ćemo obustaviti cijepljenje osoba koje se dolaze cijepiti bez prethodne najave", istaknula je dr.Smilović i zamolila za razumijevanje jer ima dovoljnih količina i Pfizer i Moderna cjepiva za osobe koje na cijepljenje dolaze prema pozivu.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 223 uzorka, od čega je evidentirano 35 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 17,7% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata oporavila se 41 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 315. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 57 818 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 62 pacijenta pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenta, otpušteno 12 pacijenata, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih  osoba. „Bilježimo pozitivan trend pada broja oboljelih kao i pad broja hospitaliziranih, što svakako možemo zahvaliti cijepljenju građana. Zahvaljujući smanjivanju broja hospitaliziranih osoba, planiramo polako umanjiti covid radilišta što će nam omogućiti povećan broj aktivnosti u ostalim djelatnostima.“ rekao je dr. Igor Šegović, pomoćnik ravnatelja ŽBČ-a za kvalitetu.
Od 25. veljače 2020. godine kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je u Međimurskoj županiji zabilježeno 15 606 oboljelih, dok se oporavilo 15 006 osoba. U proteklih tjedan dana udio pozitivnih na broj testiranih je u padu, i on danas iznosi 17,7 % u odnosu na tjedan ranije kada je bio 24,7 %. 7-dnevna incidencija je s 345 pala na 214, kao i 14-dnevna incidencija koja je s 771 pala na 559. Broj aktivnih slučajeva prije tjedan bio 475, dok je danas aktivno 315 slučajeva. Cijepljen je velik broj osoba, gotovo 38 % stanovništva starije od 18 godina je cijepljeno. Nastavljamo i dalje s cijepljenjem te vjerujem da ćemo u narednih dva do tri tjedna procijepiti polovicu stanovništva, u narednim danima pred nama reorganizirat ćemo cijepna mjesta kako bi cjepivo bilo dostupnije svim našim građanima. Zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content