Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Svjetskom centru pušipela u Štrigovi dodijeljena odličja najboljim vinima 5. Međunarodnog ocjenjivanja vina

Datum objave: 14. svibnja 2021.

U prekrasnom zdanju Svjetskog centra pušipela u obnovljenom Domu kulture u Štrigovi, održana je dodjela odličja s Međunarodnog ocjenjivanja vina koje se održalo 3. i 4. svibnja u sklopu Urbanova 2021.
5. Međunarodno ocjenjivanje vina održano je u organizaciji Općine Štrigova uz potporu Udruge vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatia“, Međimurske županije i Ministarstva poljoprivrede. Na ocjenjivanje je pristiglo 165 vrsnih uzoraka iz Hrvatske i Slovenije, a dodijeljena su brončana, srebrna, zlatna, velika zlatna i šampionska odličja. Dobrodošlicu u jednu od najkvalitetnijih hrvatskih vinskih regija ljubiteljima vina poželio je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, a rezultate ocjenjivanja predstavila je predsjednica ocjenjivače komisije Ivana Alpeza.
Šampionsko odličje u kategoriji vina redovite berbe pušipel dodijeljeno je Vinogradarstvu i podrumarstvu Cmrečnjak iz Svetog Urbana za pušipel classic iz 2020. Šampion u kategoriji vina predikatne berbe pušipel je pušipel prestig iz 2019. godine Vina DK Dvanajščak – Kozol iz Dragoslavca. Mješavina crnih sorata iz 2015. godine Vinogradarstva i podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne Gore šampion je u kategoriji crnih vina, pjenušac „Polaric“ sorte Pušipel iz 2017. godine Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Svetog Urbana šampion je u kategoriji pjenušavih vina, u kategoriji bijelih vina redovite berbe šampionsko odličje dodijeljeno je Rajnskom rizlingu iz 2020. godinu deMar vinima iz Svetog Đurđa, dok je šampion u kategoriji predikatnih vina Ledeno vino, sorte laški rizling iz 2007. godine Vina Krampač iz Koprive (Slovenija), koje je ujedno i najbolje ocijenjeno vino izložbe.
Čestitke nagrađenim vinarima uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Međimurje ima najnagrađivaniju vinsku cestu na cestu jer na tako malom području imamo najviše vinara nagrađenih najprestižnijom vinskom nagradom Decanter. Naši vinari ne bave se samo proizvodnjom vrhunskih vina, nego ulažu u kušaone i smještajne kapacitete kako bi svojim gostima, uz odličnu kapljicu, predstavili i domaću hranu, prirodne ljepote i sve ono najbolje što Međimurje nudi. Vinska cesta i Svjetski centar pušipela, a uskoro i vidikovac na Mađerkinom bregu koji gradimo, bit će turističke točke koje će na najbolji način brendirati Štrigovu i Međimurje.“
Program ovogodišnjeg Urbanova predstavio je predsjednik Udruge „Hortus Croatia“ David Štampar. Urbanovo se ove godine održava u skromnijem obliku te će se, nakon održanog Međunarodnog ocjenjivanja vina, od 3. do 6. lipnja organizirati otvoreni podrumi međimurskih vinara. Dodijeli odličja nazočio je i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Marijan Čižmešija. Svečanost dodjele obogatile su pjesmom članice Ženske vokalne skupine Stridonne.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content