Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Adaptiran i opremljen Dnevni boravak Doma za starije i nemoćne Čakovec za kvalitetnije socijalno uključivanje korisnika koji boluju od Alzheimera

Datum objave: 6. svibnja 2021.

Međimurska županija je kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, još 2007. godine prepoznala izuzetnu važnost Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te od tada iz svog proračuna sufinancira boravak 15-korisnika.
Realizacijom I. faze projekta „Pruži ruku“ čiji je nositelj Međimurska županija, adaptiran je i opremljen prostor Depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.
Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se zahvaljujući projektu, u život zajednice kroz rad Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života.“, istaknula je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, istaknuvši važnost ovog projekta kroz čije će se aktivnosti nastojati senzibilizirati zajednicu o bolestima demencije.
Jedan od glavnih programa Međimurske županije je razvijanje socijalnih usluga. Na glavne elemente projekta podsjetila je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, pojasnivši da će se uz adaptaciju i opremanje Dnevnog boravka suvremenim didaktičkim materijalima, jačati kapaciteti stručnjaka temeljem kojih će biti pružene nove socijalne usluge u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove demencije. Također, članovi obitelji spomenutih korisnika će biti osviješteni i educirani kako bi lakše postigli ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Radit će se na socijalnom uključivanju osoba oboljelih od demencije kroz sudjelovanje u aktivnostima Dnevnog boravka, organizirat će se jednodnevna putovanja, posjet Muzeju Međimurja Čakovec te Muzeju nematerijalne baštine Riznici Međimurja, a organizacijom 5 Alzheimer caffea u 5 različitih županija obilježit će se Dan Alzheimerove bolesti te upoznati i osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma demencije.
Županija posljednjih godina izdvojila gotovo 17 milijuna kuna za starije i nemoćne osobe
Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu iz godine u godine je sve kvalitetnija te pridonosi modelu deinstitucionalizacije i boljoj skrbi prema starijim i nemoćnim osobama. „Uz ovaj projekt otvorit ćemo mogućnost da starije i nemoćne osobe, ali i njihove obitelji, imaju kvalitetniju svakodnevicu. Depadansa je dobila uređeni i moderni prostor koji će omogućiti nove sadržaje. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te smo proveli niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika, čime je posljednjih godina uloženo gotovo 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe jer želimo stvoriti nadstandard i u ovom segmentu.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da Međimurje brine o svojim umirovljenicima što potvrđuje realizacija ovog projekta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content