Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sopranistica Marija Vidović povodom Dana Županije Međimurju poklonila koncert pjesmi posvećenih našem kraju „Međimurje moj dragi je dom“

Datum objave: 30. travnja 2021.

U povodu 350. obljetnice sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog, 20 godina djelovanja Zrinske garde i 10 godina od kako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana, u prekrasnom okruženju Starog grada Čakovec u kojem su stolovali Zrinski, održan je svečani koncert sopranistice Marije Vidović i Varaždinskog komornog orkestra. Koncert je zbog epidemioloških mjera održan u ograničenim okolnostima bez šire publike, no snimila ga je Hrvatska radiotelevizija koja će ga emitirati u svom programu sredinom svibnja. Međimurski dvojac, Barbara Kolar i Dejan Buvač, odlično su odradili voditeljski zadatak, a Varaždinskim komornim orkestrom u ovoj suradnji dirigirao je maestro Matija Fortuna. Dvanaest pjesma posvećenih našem kraju našlo je svoje mjesto na novom albumu Marije Vidović „Međimurje moj dragi je dom“ koji je, zahvaljujući suradnji s Večernjim listom, u jučerašnjem izdanju poklonjen svakom čitatelju. Međimurske popevke novi su projekt međimurske sopranistice, a album se sastoji od odabranih tradicionalnih pjesama kao i nekoliko autorskih, u vrhunskim aranžmanima Alex Pashkova. U nedjelju, 2. svibnja 2020. godine izlazi i specijal Večernjeg lista posvećen Zrinskima i Frankopanima na 128 strana u kojem je ispričana priča o našim Zrinskima, njihovoj baštini i tragovima koje su ostavili u Međimurju.
Glazbeni producent albuma koji je premijerno izveden u cijelosti povodom Dana Međimurske županije je bivši predsjednik Republike Hrvatske, sveučilišni profesor i skladatelji doktor Ivo Josipović. Spomendan pogibije Zrinskih i Frankopana bio je prilika da u Međimurju ugostimo i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Njegovu Ekselenciju doktora Josefa Markusa Wuketicha.
Na prekrasnom poklonu povodom Dana Međimurske županije, Mariji Vidović zahvalio je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Veliko hvala svima koji i na ovaj način doprinose da identitet, povijest i kulturna baština našeg Međimurja budu prezentirani diljem Hrvatske i šire. Ovaj će album, ove prekrasne pjesme, očarat će sve ljubitelje tradicijskih pjesama, a poglavito međimurskog kraja.“ Koncert je organiziran pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.
Svim stanovnicima Međimurja čestitamo Dan Međimurske županije!

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content