Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom Dana Međimurske županije položeni su vijenci i zapaljene svijeće poginulim međimurskim braniteljima

Datum objave: 30. travnja 2021.

Na sam Dan Međimurske županije koji se obilježava 30. travnja povodom sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.
Time je odana počast svima koji su položili svoje živote na oltar domovine, hrvatskim braniteljima koji su, poput Zrinskog i Frankopana, dali svoj život u borbi za nacionalnu samostalnost i slobodu. Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je važnost njegovanja uspomene na naše velikane, borce koji su uspjeli očuvati hrvatski karakter Međimurja.
Obilježavanju su, uz župana Međimurske županije Matiju Posavca i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca, nazočili predsjednik Skupštine Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, saborska zastupnica Boška Ban-Vlahek, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, predstavnici Policijske uprave Međimurske, braniteljskih udruga i Zrinske garde Čakovec.
Svetu misu povodom Dana Međimurske županije u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu predvodio je generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. Nakon svete mise, u organizaciji Zrinske garde Čakovec odana je počast kod spomenika Nikoli VII. Zrinskom povodom 401. obljetnice rođenja. Zapaljenje su svijeće i položeni vijenci na ulazu u Stari grad Zrinskih kod spomenika „Oproštaj“ koji pokazuje oproštaj Katarine od muža Petra i brata Frana Krste koji se zbio u Čakovcu uoči njihova odlaska na bečki dvor koji ih je dao pogubiti 30. travnja 1671. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content