Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima povodom Dana Međimurske županije, Lidija Bajuk proglašena počasnom građankom

Datum objave: 30. travnja 2021.

Dan Međimurske županije prilika je da se zahvali brojnim Međimurkama i Međimurcima koji svojim djelovanjem ostvaruju hvalevrijedne rezultate, pridonose razvoju Međimurja i promiču naš kraj. Tim je povodom 30. travnja, na sam Dan Županije, održana dodjela javnih priznanja Međimurske županije.
Nakon što je prvim počasnim građaninom Međimurske županije proglašen dr.sc. Antun Mikec, drugom počasnom građanko Međimurske županije proglašena je dr.sc. Lidija Bajuk zbog iznimnih dostignuća u književnosti, znanstvenom predstavljanju, interpretiranju i populariziranju međimurske etnobaštine i međimurske popevke te zbog poticanja osnivanja i djelovanja kulturno umjetničkih udruga i njihovog prenošenja domoljublja na mlade generacije. Lidija Bajuk jedna je od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe te je među pojedincima i institucijama koje su najzaslužnije što je međimurska popevka uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Priznanje počasne građanke Međimurske županije skroman je način zahvale za sav njen trud i zalaganje koji daje u očuvanje kulturne baštine Međimurja.
Na današnji dan, povodom velikih obljetnica koje obilježavamo u Međimurju, lijepo je primati počasti, no dobra je to prigoda za poticaj darovitih, marljivih i osviještenih Međimurki i Međimuraca. Nagrade počasti obvezuju nas na samokritičnost i kritičnost, nikako na taštinu. Svaki je čovjek usidren u svoj zavičaj. Zavičaj su prirodne ljepote, jezik, povijesne činjenice, običajne i druge kulturne prakse, svjedočanstva i uspomene. Učvrstimo zavičajno zajedništvo da bi naše Međimurje postalo mjestom oživotvorenih vizija znanih i neznanih prethodnika, da bismo ponajbolje od sebe natrag zavičaju i vratili.“, poručila je Lidija Bajuk u svom govoru prilikom dodjele javnih priznanja.
Nagrada Zrinski dodijeljena Miloradu Šubiću, Ljudevitu Bošćaku, Ivanu Gradečaku, Branku Grabaru, Sportsko ribolovnom društvu „Mura“ Mursko Središće
Nagrada „Zrinski“ Međimurske županije za 2020. godinu dodijeljena je mr.sc. Miloradu Šubiću, dipl. ing. za poseban doprinos razvoju voćarstva te izvanredan stručni i organizacijski uspjeh u poljoprivrednom savjetovanju, Ljudevitu Bošćaku za aktivnosti u očuvanju i promociji kulturne baštine Međimurja, Ivanu Gradečaku za izniman doprinos na području kulturne baštine i turizma Međimurja te aktivno volonterstvo u kulturnim i sportskim udrugama, mr.sc. Branku Grabaru, dr.vet.med. za izvanredan doprinos u primjeni veterinarske znanosti u praksi te Sportsko ribolovnom društvu „Mura“ Mursko Središće zbog intenzivne brige za okoliš i stalne popularizacije prirodnih ljepota Međimurja i podizanje ekološke svijesti građana. Nagrade su dobitnicima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem i predsjednik Skupštine Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom. Svečanost dodjele javnih priznanja Međimurske županija središnji je dio ovogodišnjeg obilježavanja Dana Međimurske županije, a nazočili su joj saborski zastupnici Boška Ban-Vlahek i Stjepan Kovač.
Ivan Horvat, Ivan Fučko, Zvonko Kovač i Košarkaški klub „Donji Kraljevec“ dobitnici Povelje Međimurske županije
Povelja Međimurske županije dodijeljena je Ivanu Horvatu za postignute rezultate na području jačanja tehničke kulture i širok društveni angažman, Ivanu Fučku za uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno – umjetničkog amaterizma, dr.sc. Zvonku Kovaču  za izuzetan stvaralački rad na području kajkavske književnost i Košarkaškom klubu „Donji Kraljevec“ za pedesetogodišnji rad u odgoju i osposobljavanju sportaša i podizanju športske kulture građana.
Međimurje je kraj koji obiluje bogatstvom prirode, kulture, običaja i pravih vrijednosti, no ono što naš kraj čini posebnim i prepoznatljivim, ono najvrjednije što imamo su naši ljudi. Stoga su javna priznanja Međimurske županije zahvala i poticaj svima nama da i dalje brinemo o Međimurju, ulažemo u njega i razvijamo ga.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da je ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županija posebno po tome što se u specifičnim epidemiološkim uvjetima obilježavaju velike obljetnice,  350. obljetnica sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 400. obljetnica rođenja Petra Zrinskog, 20 godina djelovanja Zrinske garde i 10 godina od kako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana, a kruna svega je završetak obnove najvećeg ulaganja u kulturnu baštinu u Međimurju, Starog grada Zrinskih.
Svečanost dodjele javnih priznanja Međimurske županije izvedbom međimurskih pjesama obogatio je Mirko Švenda Žiga.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content