Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sveti Martin na Muri dobio još jedan turistički sadržaj – Skelarska kuća na edukativan, zanimljiv i moderan način čuva tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru

Datum objave: 22. travnja 2021.

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, otvoren je interpretacijski centar Skelarska kuća gdje će posjetiteljima na raspolaganju biti pregled cjelokupne turističko-ugostiteljske ponude destinacije Sveti Martin na Muri, kao i detaljna prezentacija djelatnosti skelarenja uz rijeku Muru.
Turistička i rekreativna ponuda uz rijeku Muru ovime će dobiti na cjelovitosti te će time zadržati posjetitelje svojim brojnim sadržajima na duže vrijeme na samoj lokaciji. Ukupna vrijednost investicije je oko 1.300.000,00 kuna. „Skelarska kuća će u funkciji interpretacijskog centra čuvati tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru te će pružati prihvat, informacije i upućivanje turista u samu destinaciju. Možemo reći da Sveti Martin na Muri osim tradicije kupališnog turizma posebno njeguje još dvije tradicije: mlinarenje i skelarenje, na čemu su postignuti zaista značajni rezultati.“, s ponosom je istaknuo načelnik Općine Sveti Martina na Muri Dražen Crnčec.
Interpretacijski centar “Skelarska kuća“ zamišljen je kao ulazna polazna točka na područje zaštićenog krajolika rijeke Mure u Svetom Martinu na Muri, pojasnio je direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak. Sveti Martin na Muri u zadnjem desetljeću razvio se u jedno od najvećih gospodarskih i turističkih središta Međimurja te u prepoznatljivu destinacija aktivnog odmora i kvalitetnog života koja može ponuditi različiti spektar turističkih resursa, atrakcija i proizvoda.
2005. godine rekonstruiran je ploveći Mlin na Muri, koji je danas prepoznatljivi turistički brend zajedno sa skelom u Žabniku, a u toku je i rekonstrukcija skele uz Skelarsku kuću. Dosadašnji napori i suradnja lokalne zajednice, Općine i Međimurske županije, rezultirali su povećim ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu izgradnjom Mlinarske kuće i grunta, obnovom tradicijskog mlina te izgradnjom poučne pješačko-biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ koja je obuhvatila sve postojeće prirodne, kulturne i tradicijske vrijednosti ovog područja. „Tradicija nas je naučila da su mlinarstvo i skelarstvo bile ključne djelatnosti i ako išta treba sačuvati od zaborava i prenositi na sljedeće generacije to su upravo vrijednosti koje čine naš identitet i našu kulturu, kazao je župan Međimurske županije MatijaPosavecdodavši da su upravo ovakvi interpretacijski centri dodatna vrijednost našemu turizmu i promociji Međimurja.
Svečanom otvorenju nazočila je i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman: „Sveti Martin na Muri destinacija je koja ponajviše zahvaljujući Termama Sveti Martin generira 70 posto ukupnog turističkog prometa i svih ostvarenih noćenja u Međimurju. Ta činjenica pokrenula je i omogućila ostalu ponudu ovog kraja, a najbolji dokaz je ovaj prostor uz rijeku Muru, počevši od mlina, Mlinarske kuće, šetnice i sada do Skelarske kuće.“
Skelarska kuća turistima će, osim kao informativni centar, uz široku ponudu suvenira karakterističnih za destinaciju, omogućiti i nekoliko turističkih paketa, poput vožnje skelom i interpretacije tradicionalnih djelatnosti uz rijeku Muru, a realizirat će se i jedinstvena checkpoint točka za sve pružatelje usluga u turizmu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content