Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uz daljnji pad nezaposlenosti, Međimurje među županijama s najnižom stopom nezaposlenih osoba

Datum objave: 13. travnja 2021.

Prema redovnom mjesečnom izvještaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Međimurskoj županiji i drugi mjesec zaredom zabilježen je pad nezaposlenosti, dok istovremeno raste broj ispisanih iz evidencije zbog zaposlenja. Stopa registrirane nezaposlenosti prema administrativnim izvorima u ožujku bila je 5,3 %, što nas pozicionira kao treću županiju s najnižom stopom po županijama u Republici Hrvatskoj.
Tijekom ožujka iz evidencije nezaposlenih izašlo je 426 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec (26,8%) i ožujak 2020. godine (18,0%).
Zbog zaposlenja evidenciju je napustila 331 osoba, čime je udio brisanih zbog zaposlenja u odnosu na prethodni mjesec značajno porastao za čak 32,9 %, a porast zapošljavanja (15,7%) zabilježen je i u odnosu na mjesec ožujak prošle godine.
Na temelju radnog odnosa zaposleno je 319 osoba (96,4%), dok je 12 osoba (3,6%) zaposleno na temelju drugih poslovnih aktivnosti (registriranje trgovačkih društava ili obrta, ugovor o djelu, zapošljavanje prema posebnim propisima, itd…)
Osim izlazaka zbog zaposlenja iz evidencije je iz ostalih razloga sukladno Zakonu o tržištu rada brisano 95 osoba, npr. zbog izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije i dr.
Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće je realizirano u sljedećim djelatnostima:

  • prerađivačka industrija - 93 osobe ili 29,2 %
  • trgovina - 46 osoba ili 14,4%
  • građevinarstvo - 42 osobe ili 13,2 %
  • djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - 27 osoba ili 8,5%
  • obrazovanje - 21 osoba ili 6,6 %

Tijekom ožujka u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene su 364 osobe. Broj ulazaka smanjen je u odnosu na ožujak prošle godine za 15,0%, dok je naspram veljači evidentiran porast za 30,5%.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content