Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Centar znanja Međimurske županije kroz projekt vrijedan 1,25 milijuna kuna postaje primjer dobre prakse korištenja obnovljivih izvora energije

Datum objave: 24. ožujka 2021.

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja predstavljen je novi projekt koji će se provoditi na prostoru Centra znanja Međimurske županije. Riječ je o projektu ugradnje sustava obnovljivih izvora energije zahvaljujući kojem će se ugraditi 3 fotonaponske elektrane na tri zgrade u Centru znanja Međimurske županije te će se ugraditi sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalice topline.
Ulaganjem Međimurske županije i europskim sredstvima, prostor bivše vojarne razvija se u Centar znanja Međimurske županije unutar kojeg djeluju Tehnološko-inovacijski centar s 3 poslovna inkubatora, Međimursko veleučilište u Čakovcu sa studentskim domom i restoranom, Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru. „Kontinuirano razvijamo, revitaliziramo i ulažemo u prostor bivše vojarne u kojem se svakodnevno kreće gotovo tisuću ljudi. Nedavno smo predstavili projekt revitalizacije parka, no ne želimo samo ulagati da zadovoljimo infrastrukturne potrebe, već želimo biti inovativni i graditi Centar znanja koji će služiti budućim generacijama.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom predstavljanja projekta dodavši da su nacionalne i europske strategije usmjerene prema obnovljivim izvorima energije. Pohvalio je pristup Međimurske energetske agencije koja svojim projektima prati trendove i gleda u budućnost.
Projekt vrijedan 1.250.000,00 kuna predstavio je direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić. Na zgrade TICM1, TICM2 i Upravnu zgradu u kojoj svoje sjedište imaju Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, MIN – Međimurje, Investicije, Nekretnine te Obiteljski centar Međimurske županije, instalirat će se 3 fotonaponske elektrane ukupne snage 60 kW, a kao drugi dio projekta, na Upravnoj zgradi ugradit će se sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalice topline. „Provođenjem energetskih projekata ne samo da ostvarujemo uštede u režijskim troškovima nego i smanjujemo emisiju stakleničkih plinova i ostvarujemo energetske uštede, što je glavni cilj ulaganja ako želimo doseći klimatske ciljeve Europske komisije koje kao članica EU trebamo ostvariti, a to je klimatska neutralnost do 2050. godine. Ovime povećavamo i standard, odnosno ugodnost boravka u samim zgradama koje su građene prije više od 100 godina. Dodatno, kako bismo replicirali ove projekte na ostale javne zgrade i potaknuli građane, a posebno učenike i studente na pozitivno promišljanje i djelovanje u svrhu održivog razvoja, ovakvi projekti svakako imaju i svoj edukativni karakter.“, pojasnio je direktor MENEA-e Višnjić.
Ovim projektom nadopunjuju se već postojeći energetski projekti na Upravnoj zgradi gdje je za potrebe grijanja 2015. godine ugrađen pirolitički kotao na drva te je kroz provedu projekta RURES u 2019. godini instaliran sustav solarnih kolektora, moderniziran sustav rasvjete s LED tehnologijom, ugrađeni aparati A+++ energetskog razreda te je uveden sustav daljinskog praćenja potrošnje energije i vode. "Time ćemo Upravnu zgradu napraviti primjerom javne zgrade koja je energetski učinkovita i koristi sustave obnovljivih izvora energije.", zaključio je direktor Višnjić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content