Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Spomendan 15. siječnja – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Datum objave: 15. siječnja 2021.

Na današnji dan, 15. siječnja 1992. godine, Hrvatska je postala međunarodno priznata država. Taj se dan obilježava kao spomendan - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (1992.) i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (1998.).
Hrvatsku neovisnost zajedno su priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s  Republikom Hrvatskom.
Kako bi se prisjetili tog dana, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije zajedno sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem odali su počast svim hrvatskim, ali i međimurskim braniteljima, paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih. Na taj način, kazao je predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Stjepan Horvat, skromno i dostojanstveno, ali s pijetetom i velikim poštovanjem, prisjetili su se Međimuraca koji su daleko od svog doma branili i obranili Lijepu našu, a ponajviše onih čiji je ratni i životni put zaustavljen u Domovinskom ratu.
Obilježavanju Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, uz župana Posavca i predsjednika Koordinacije Horvata, nazočio je tajnik Koordinacije Dražen Tkalec, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Međimurske županije Dražen Posavec, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata liječenih od PTSP-a Međimurske županije Slobodan Novak i dopredsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Branimir Kelkedi.
Podsjetimo, prve su se međusobno priznale Hrvatska i Slovenija 25. lipnja 1991. S obzirom na sličnu situaciju, Hrvatsku su priznale i Ukrajina te baltičke zemlje, od kojih je Litva bila prva. I te zemlje su tek djelomično bile priznate. Stoga je prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku Island, koji je to učinio 19. prosinca iste godine.  Tome su doprinijeli Vatikan i Njemačka, a Sveta Stolica najavila je da radi na našem priznanju od 3. listopada. Njemačka je objavila priznanje istog dana kada i Island, ali je ono stupilo na snagu 15. siječnja iduće godine.  Vatikan je Hrvatsku službeno priznao 13. siječnja '92., a San Marino dan kasnije. Priznanja su uslijedila i nakon 15. siječnja, do kraja siječnja priznalo nas je 44 zemalja, a uslijedila su i priznanja Rusije idućeg mjeseca, Japana u ožujku, SAD-a mjesec kasnije te Indije u svibnju.  Kruna ovih postignuća došla je 22. svibnja 1992. godine kada je na sjednici Glavne skupštine Ujedinjenih naroda Hrvatska primljena u tu organizaciju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content