Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dvorci Sjeverne Hrvatske u jedinstvenom turističko kulturnom proizvodu

Datum objave: 28. prosinca 2020.

Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta prihvatilo je i posebno istaknulo kvalitetu zajedničkog projekta TZ Međimurske, TZ Varaždinske i TZ Krapinsko-zagorske županije pod nazivom „100 dvoraca Sjeverne Hrvatske“.
Nakon višemjesečnih priprema, potpisivanjem Sporazuma o projektnim aktivnostima predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije župana Matije Posavca, Turističke zajednice Varaždinske županije Željka Bedekovića te Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, projekt je i formalno započeo.
Međimurska županija godinama ulaže u razvoj svojeg kulturno-turističkog proizvoda što se očituje kroz projekt Rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzeju nematerijalne baštine gdje se privodi kraju investicija vrijedna više od 6 milijuna eura, koji će biti otvoren na proljeće sljedeće godine. U 2020. godini, Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom, potporom Ministarstva turizma i sporta završila je centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurje malo, vrijednog više od 2 milijuna kuna.
Projekti će Međimursku županiju zajedno sa susjednim županijama pozicionirati na turističku kartu Hrvatske, kao regiju primamljive i zanimljive destinacije. Udruživanje će u budućnosti imati veoma značajan utjecaj za privlačenje novih europskih projekata. U narednom periodu za Međimursku županiju vrlo je bitna rekonstrukcija dvorca Feštetić u Pribislavcu koji je drugi najznačajniji spomenik kulturno povijesne i arhitektonske baštine Međimurja.
Kako turisti, osobito strani, ne pridaju važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju naše županije, povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika je za njihovu valorizaciju, pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu. Najgušća koncentracija povijesnih zdanja upravo je na prostoru naših triju najmanjih županija. Turistički ih se valoriziralo svega nekoliko i to prije svega u muzejske svrhe poput čakovečkog i varaždinskog Starog grada, Trakošćana, Velikog Tabora i Gornje Stubice koji pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje.
Trajanje projekta je tri godine kroz koje su definirane i razrađene aktivnosti koje uključuju sistematizaciju dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske po kriteriju kao što su aktivnosti turizma, vlasništvo, dostupnost, sadržaj, spremnosti za turiste, interpretacija i još mnoge druge.
Ovim projektom kroz zajedničko brendiranje, vizualnu i prezentacijsku usuglašenost i zajednički nastup na tržištima stvorit će se mogućnosti za pozicioniranje sjeverne Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije kulturnog turizma. Također, poticat će se zaštita, očuvanje i obnova dvoraca, međusektorsko povezivanje, ali i senzibilizacija domicilnog stanovništva.
Budući da je Predsjednica povjerenstva za udruživanje turističkih zajednica državna tajnica Sandra Herman, za nadati je da će Ministarstvo ali i ostale institucije, vlasnici i korisnici dvoraca, kurija i utvrda, jedinice lokalne samouprave, gospodarski sektor i lokalno stanovništvo, s jednako entuzijazma prihvatiti ovaj projekt te u naredim godinama zajedno s regionalnim turističkim zajednicama stvoriti dodanu vrijednost za zajednicu čuvanjem i održivim korištenjem bogate kulturne baštine koju moramo sačuvati za generacije koje dolaze.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content