Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Slikovnica Petrane Sabolek „Od slova do slova“ na policama knjižnica svih osnovnih škola i vrtića u Međimurju

Datum objave: 4. prosinca 2020.

U bogatom opusu književnice Petrane Sabolek posebno mjesto zauzima slikovnica „Od slova do slova“. Objavljena prvi put 1998. godine, svoje drugo izdanje doživjela je u ovoj izazovnoj godini, s ciljem da unese radost na dječja lica. Zahvaljujući odličnoj suradnji Međimurske županije i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, koji je nakladnik drugog izmijenjenog i dopunjenog izdanja, primjerci ove knjige naći će se na policama knjižnica svih naših osnovnih škola i vrtića u Međimurju.
Slikovnica „Od slova do slova“ hrvatska je abeceda, namijenjena predškolcima i prvašićima. Svako slovo abecede krasi pjesma oblikovana kao to slovo i dječji crtež koji su ilustrirali učenici II. b razreda Osnovne škole Strahoninec tijekom nastajanja prvog izdanja. „Čitka je, svakom djetetu razumljiva, muzikalna, nenametljiva i poučna. Ako i jedna knjiga ima dovoljno razloga za svoje ponovno objavljivanje, onda je to na mnogo načina ova bogata slikovnica.“, poručuje Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i jedan od recenzenata slikovnice. Autorica Petrana Sabolek, rođena Međimurka, već trideset godina bavi se pisanjem, a objavila je 13 tiskanih i 9 knjiga u elektroničkom obliku. Svojim knjigama pjesama, prozom i dramatikom dokazala se kao važno književno ime, ističe Pranjić.
Predstavljanje slikovnice književnica Sabolek ostavila je za neka bolja vremena, kada će ponovno moći pročitati svoje stihove i riječi djeci, u školskim učionicama i vrtićima. Za sada je, uz pomoć Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, velikodušno odlučila darovati 600-tinjak primjeraka slikovnice Međimurskoj županiji kako bi se distribuirale svim knjižnicama osnovnih škola i vrtića na području Međimurja. Na velikoj donaciji zahvalili su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak. „Zahvaljujući Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu mnogi su važni događaji, osobe i teme pretočene u pisanu riječ te na taj način sačuvane. Drago mi je što se u opusu Matice našla i ova slikovnica koja će zasigurno obradovati mnoga dječja lica, koja će pritom naučiti korisna znanja.“, kazao je župan Posavec prilikom primopredaje slikovnica kojoj je uz autoricu Sabolek i predsjednika Ogranka Pranjića, nazočila i tajnica Ogranka Anita Novak. Primopredaja je simbolično održana ususret blagdana svetog Nikole, zaštitnika djece.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content