Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisivanjem sporazuma o sufinanciranju Međimurska županija uključena u izgradnju spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima policije s našeg područja

Datum objave: 30. studenoga 2020.

Policijska uprava varaždinska pokrenula je inicijativu o izgradnji spomen obilježja za poginule i nestale policajce u Domovinskom ratu u koju se uključila Međimurska županija. Tim povodom župan Matija Posavec potpisao je Sporazum o sufinanciranju projekta spomen obilježja s Udrugom specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin.
Spomen obilježje bit će posvećeno policajcima iz zasebne postrojbe PU Varaždin koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i pripadnicima Specijalne jedinice „Roda“, ukupno njih 37 poginulih i nestalih. „Potpisivanjem sporazuma korak smo bliže izgradnji spomenika kojim će naši poginuli i nestali policijski službenici dobiti mjesto pijeteta, mjesto gdje ćemo im se moći pokloniti i zahvaliti za sve što su napravili za našu Hrvatsku.“, kazao je načelnik PU varaždinske Predrag Benčić dodavši da je će se u izgradnju krenuti početkom sljedeće godine, a spomen obilježje će biti postavljeno u dvorištu PU varaždinske.
Ukupna planirana vrijednost projekta iznosi 330 000 kuna bez PDV-a, dok će udio Međimurske županije iznositi 40 000 kuna. „Međimurska županija je široka srca pristupila ovoj suradnji, suradnji koja je prije svega utemeljena na poštovanju prema slavnoj, novijoj hrvatskoj povijesti, poštovanju prema onima koji su dali najvrjednije što imaju, a to je život za Domovinu. Tih ljudi se nikad ne smijemo odreći niti ih zaboraviti. Ovaj spomenik će biti trajno sjećanje za ovu i buduće generacije.“, poručio je župan Posavec dodavši da su međimurski policajci dali nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. Potpisivanju Sporazuma nazočio je i zamjenik načelnika PU međimurske Vladimira Faber, koji je tijekom Domovinskog rata bio zapovjednik voda policije te je prva osoba koja je podignula hrvatsku zastavu ispred zgrade Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990.
U sufinanciranje projekta uključili su se i Ministarstvo hrvatskih branitelja, Varaždinska županija i jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije. Sporazum je potpisao i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin istaknuvši da svaka krizna situacija iznjedri posebne ljude koji su se spremni žrtvovati više od ostalih, a 90-ih godina to su svakako bili pripadnici PU varaždinske, koja je tada obuhvaćala policijske postaje Varaždin, Čakovec, Ivanec, Novi Marof i Ludbreg. Dio projekta su i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Varaždin, Udrugom roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Županije varaždinske i Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content