Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

25. studenoga – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 25. studenoga 2020.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenoga, u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel koje su brutalno ubijene zbog njihove aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu. Najvažnija poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prva i slobode.
U organizaciji Društva socijalnih radnika Međimurja, Centra za socijalnu skrb Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije danas je organiziran on-line stručni skup s temom provođenja integriranog psihosocijalnog rada u lokalnim zajednicama u funkciji prevencije i suzbijanja nasilja u obitelji. Model integriranog psihosocijalnog rada je nastao i razvija se temeljem iskustva i pojedinačnih dobrih i efikasnih praksi, a u modelu su aktivirani dionici iz prosvjete, zdravstva, pravosuđa te lokalne zajednice koji koordinirano i proaktivno djeluju.
Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik kršenja temeljnih ljudskih prava kao što je pravo na život, privatnost, dostojanstvo ili slobodu izbora, a uključuje tjelesno, psihičko ili spolno nasilje. Svaka treća žena na svijetu trpi neki oblik nasilja, najčešće od svojih partnera, a najveći broj nasilja ostaje neprijavljen jer žene nevoljko odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog srama, straha, ekonomske ovisnosti ili niske samopouzdanosti. Epidemija COVID-19 virusom intenzivirala je nasilje nad ženama, pa je tako u proteklih godinu dana zlostavljano 243 milijuna žena i djevojaka diljem svijeta.
U trenutku kada žena odluči prekinuti i prijaviti nasilje, na svima nama je da joj pružimo sigurnost, podršku i zaštitu.
Važno je prepoznati i prijaviti nasilje kao izrazito neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojima se krše temeljna ljudska prava i slobode, a u društvu je potrebno podići svijest na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja.
O problemu nasilja nad ženama potrebno je javno govoriti, a ženama koje dožive bilo koju vrstu nasilja trebamo pružiti pomoć i zaštitu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content