Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kajkavski jezik živi u pisanoj riječi naših mladih – Ogranak Matice dodijelio Nagradu Zvonimira Bartolića najboljim učeničkim radovima na kajkavskom jeziku

Datum objave: 10. studenoga 2020.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu vitalno je mjesto kulturnog života Međimurske županije, a među brojnim aktivnostima i projektima koje provode, važno mjesto zauzima Nagrada Zvonimira Bartolića – tradicionalni Književni natječaj Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu na kajkavskom jeziku.
Natječaj je to kojim se dodjeljuje nagrada najboljim učeničkim radovima na kajkavskom jeziku, pojasnio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić: „Raduje nas što se kajkavski jezik, unatoč sve većoj podložnosti svakodnevnog učeničkog izričaja stranim jezicima, aktivno njeguje u našim osnovnim i srednjim školama. Stoga je naša obveza nagraditi i poticati korištenje kajkavskog izričaja mladih. Drago nam je što je i ove godine, unatoč epidemiji koronavirusa stiglo mnogo radova.
Nagrada se dodjeljuje već 13 godina, a od prošle godine nosi naziv Zvonimira Bartolića, dugogodišnjeg predsjednika i obnovitelja Ogranka u Čakovcu, koji je pokrenuo ovaj natječaj u želji da mladi što više koriste kajkavski jezik.
Na ovogodišnji natječaj prijavljeno je 34 proznih i pjesničkih radova. U kategoriji osnovnih škola najbolji rad u kajkavskom izričaju je rad „Kaj sam ja velika ili mala?“ Lore Flojhar iz OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, pod mentorstvom Jasminke Mesarić. Drugo mjesto zauzeo je rad Vita Ciglarića iz OŠ Nedelišće pod nazivom „Imam je rada“, mentorice Zore Hajdarović, dok je Lovro Blažon iz OŠ Podturen sa svojim radom „Štel bi te pozdraviti“, pod mentorstvom Tajane Gašparić, osvojio treću nagradu. Pohvale za odlične radove dobili su Ana Marija Lisjak iz OŠ Donja Dubrava i Sara Pintarić iz OŠ Nedelišće.
Najbolji među srednjoškolskim radovima je rad Lare Šafarić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pod nazivom „Pomalem, jega cajta“, mentorice Zdravke Skok, a Iris Trstenjak iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec s radom „Ftiček, reči tou glasno!“ zaslužila je drugu nagradu, pod mentorstvom Mirjane Vidović. Treća nagrada pripala je Luni Lesar iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec za rad „Kak zgledi pekel?“, pod mentorstvom Gabrijele Brljak.
Dodjela nagrada održana je u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Prosudbeno povjerenstvo za izbor najboljih radova činile su predsjednica povjerenstva i književnica Petrana Sabolek, književnica i članica predsjedništva Ogranka Vera Zemunić te tajnica Ogranka Anita Novak. Radovi su trebali biti na kajkavskom, a prosudbeno je povjerenstvo u obzir uzimalo i elemente: literarnu vrijednost, specifičnost stila, izbor nesvakidašnje teme, originalnost i minimalan mentorski utjecaj. Nagrađeni radovi bit će objavljeni u Hrvatskom kajkavskom kolendaru za 2021. godinu.
Čestitke nagrađenima i zahvale organizatoru, Ogranku Matici hrvatske u Čakovcu, uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec: „Budite ponosni što nastavljate vrijednu tradiciju kojom se njeguje naš „kaj“. Lijepo je vidjeti da mladi uživaju u čitanju i pisanju, još nam je draže što možemo biti sigurni da kajkavski jezik ostaje sačuvan zahvaljujući vašim stihovima i riječima.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content