Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

7. listopada - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Datum objave: 7. listopada 2020.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj se od 2007. godine obilježava 7. listopada s ciljem ukazivanja  na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.
Rano otkriven rak dojke je gotovo u cijelosti izlječiv. Važno je poticati žene da vode brigu o svom zdravlju te da se odazivaju preventivnim pregledima i programima kroz koje se nastoji rak dojke otkriti u ranoj fazi jer su stope preživljenja tada najviše, bolje su mogućnosti liječenja kao i kvaliteta života oboljelih žena.
Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena Nova nada u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije dugi niz godina pružaju potporu ženama oboljelim od raka dojke, ali i pozivaju sve žene na sudjelovanje u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke.
Najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje velike.
U Međimurskoj županiji odaziv na preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke je među najvišima u Hrvatskoj što je dokaz da su naše Međimurke svjesne važnosti brige za svoje zdravlje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content