Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurskoj županiji obilježen Europski tjedan mobilnosti i Europski tjedan sporta

Datum objave: 1. listopada 2020.

Europski tjedan mobilnosti i Europski tjedan sporta ove godine obilježavan je od 16.09.-30.09.2020. godine, a fokus je bio na poticanju sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te jačanju svijesti o njihovim brojnim dobrobitima kao i promocija održive mobilnosti.
Moto ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti bio je „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) s naglaskom na očuvanje planete Zemlje i zdravlja ljudi, kao i važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije niz godina organizira i provodi različite aktivnosti, programe i projekte s ciljem upoznavanja stanovništva sa zdravim načinom života što uključuje sport i sportske aktivnosti te osvješćivanju stanovništva o povezanosti sportske aktivnosti i zdravlja te da na svoje zdravlje nikad ne smijemo zaboraviti. Ove godine zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa te epidemioloških preporuka i mjera, uobičajeno obilježavanje tjedna kretanja i mobilnosti koje okuplja velik broj građana nije održano. Stoga je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji sa Europe direct Čakovec putem web i facebook stranica organizirao foto nagradni natječaj „Kretanjem do zdravlja i očuvanja okoliša“, motivirajući stanovništvo da što manje koriste automobil, da trče, bicikliraju, hodaju, planinare ili provode druge rekreativne sportske aktivnosti. Glavna poruka koja se željela prenijeti je da trebamo biti aktivni, vježbati, promovirati sport i sve njegove dobrobiti. Organizatori su svaki dan prema kriteriju zanimljivosti i kreativnosti odabrali dva pobjednika koji su osvojili poklon paket, u sklopu nagradnog foto natječaja prikupljeno je više od 200 fotografija iz cijele Hrvatske s dosegom više od 10.000 ljudi.
U okviru tjedna sporta „Volonteri u parku“ s članovima Grupe za nordijsko hodanje, jučer su u Perivoju Zrinski obilježili Svjetski dan srca pod sloganom „Koristi srce“. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, a 40 % smrtnosti u Međimurskoj županiji vezano je uz bolesti srca i krvožilnog sustava. Redovitom tjelovježbom, pravilnom prehranom te prestankom pušenja možemo uvelike smanjiti broj oboljelih. Sudionici su tradicionalnim nordijskim hodanjem propješačili kroz Perivoj Zrinski sa ciljem poticanja zdravih životnih navika među građanima te organiziranja slobodnog vremena na otvorenom.
Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije te je svake godine podrži sve veći broj sudionika, sportskih kolektiva i osoba iz javnog života koji zajedno s građanima promoviraju slogan #BeActive i potiču okolinu na tjelesnu aktivnost ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content