Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija pokrenula projekt „Pruži ruku“ kako bi osobama oboljelima od Alzheimera i njihovim obiteljima olakšala život s bolešću

Datum objave: 21. srpnja 2020.

Međimurska županija, sukladno svojim mogućnostima, brine za starije osobe koje žive na području Međimurja što pokazuju izdvajanja proračunskih sredstava za socijalnu skrb koja su od 2015. do 2020. godine udvostručena.
Pored niza projekata, poput osnivanja Centra za pomoć u kući, ulaganja u obnovu Doma umirovljenika, organizaciju Dnevnog boravka za starije i nemoćne osobe, financiranje udruga umirovljenika, financijske potpore za ogrjev, jednokratne potpore za umirovljenike s najmanjim mirovinama, Županija provodi i projekte sufinancirane sredstvima iz europskih fondova, kao što je projekt kulturnih aktivnosti IMPULS za 54+, sportske aktivnosti umirovljenika te je uspostavljena usluga pomoći i njege u kući.
S ciljem daljnjeg širenja socijalnih usluga u Međimurju, prijavljen je projekt „Pruži ruku“, čiji je nositelj Međimurska županija, a partner Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec koji će osobama od Alzheimerove bolesti pružiti dnevni boravak te zdravo i aktivno starenje, a njihovim obiteljima olakšati aktivnosti u poslovnom životu.
Predstavljajući projekt, župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako je njegova vrijednost 1.499.863,86 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Trajat će dvije godine, a njime će biti adaptiran i opremljen prostor u Depandansi Doma za starije i nemoćne osobe te će korisnicima biti omogućen besplatan dnevni boravak s kvalitetnim programom koji osim zdravstvene i psihosocijalne brige uključuje druženje oboljelih i obitelji. Nabavit će se 20 GPS uređaja za praćenje kretanja korisnika u uznapredovaloj fazi bolesti, a psihosocijalnim radom i edukacijom osnažit će se osobe koje brinu o članu obitelji oboljelom od nekog oblika demencije.
Vezano uz samu pripremu projekta, značajnu ulogu imala je REDEA, čija je ravnateljica Sandra Polanec Marinović pojasnila da će kroz projekt, uz postojeće stručno osoblje biti  zaposleno i 5 novih stručnjaka, a u projekt će se uključiti i Županijska bolnica Čakovec, odnosno stručnjaci s Odjela psihijatrije.
Pročelnica Tošić-Grlač: „Pružamo ruku pomoći oboljelima od Alzheimera i njihovim obiteljima“
Pročelnica Upravnog dodjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač istaknula je kako je danas životni vijek muškarca 74 godine, a žene 79 godina, a uspoređujući to s drugim europskim zemljama, Hrvatska ulazi u skupinu s najlošijom demografskom slikom. Stoga, projektom rješavamo problem nedovoljne podrške oboljelima od demencije i njihovim obiteljima te nedovoljno razvijene svijesti javnosti o samoj bolesti. „Projekt ima simboličan naziv jer oboljelima od Alzheimera i njihovim obiteljima uistinu treba pružiti ruku pomoći, a tu ruku im pruža jako malo ljudi te se susreću s problemom nedostatne potpore i aktivnosti. Cilj je uključiti osobe u život zajednice kroz rad dnevnog boravka u sklopu Doma za starije i nemoćne osobe, spriječiti njihovu preranu institucionalizaciju, a članovima obitelji omogućiti usklađenje obiteljskog i poslovnog života.
Predstavnica Doma za starije i nemoćne Vlasta Palašek dodala je kao je u planu osnivanje call centra za podršku obiteljima oboljelih od Alzheimera koji nisu korisnici Dnevnog boravka i široj zajednici te senzibiliziranje javnosti o bolestima demencije kroz Alzheimer caffe koji će se sastojati od brojnih dodatnih aktivnosti za zainteresirane. „Program Dnevnog boravka uspostavili smo 2007. godine uz potporu Međimurske županije te se pokazao kao nužna i kvalitetna usluga. Drago nam je što ćemo zahvaljujući ovom projektu moći ponuditi besplatnu i još kvalitetniju uslugu dvostruko većem broju korisnika.“
Trenutno su zbog epidemije koronavirusom zabranjeni posjeti u prostorima domova, no mogući su u dvorištu uz pridržavanje epidemioloških mjera. „Skrbiti o starijim osobama nije jednostavno, posebice sada u nesvakidašnjim uvjetima, no naši korisnici, starije osobe, kao i uprava, vrlo dobro percipiraju situaciju u kojoj se svijet nalazi i svjesni su opasnosti što pokazuju svojim odgovornim radom i ponašanjem.“ naglasio je župan Posavec pohvalivši sustav socijalne skrbi na suradnji pritom najavivši obnovu dvorišta Depandanse u Čakovcu postavljanjem ograde, obnovom sjenice i uređenjem okoliša kako bi korisnici mogli što kvalitetnije i sigurnije provoditi svoje vrijeme unutar prostora Doma za starije i nemoćne.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content