Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija prva uvodi potpunu digitalizaciju pravdanja trošenja sredstava iz proračuna

Datum objave: 26. lipnja 2020.

Međimurski župan Matija Posavec današnjim je potpisom ugovora s tvrtkom Fortis Labor iz Zagreba omogućio da Međimurska županija postane prva županija u Hrvatskoj koja će provesti potpunu digitalizaciju te na taj način omogućiti uvid u korištenje proračunskih sredstava za natječaje u kulturi, poljoprivredi, sportu, vatrogastvu i civilnom društvu. Ovime su, kako je naveo župan Posavec postavljeni temelji potpune transparentnosti u radu Međimurske županije, a istodobno je svim udrugama koje su korisnici javnih sredstava omogućeno jednostavnije, brže i efikasnije pravdanje troškova za koje su im dodijeljena sredstva iz Županijskog proračuna.

Proces je temeljen na aplikaciji SOM system koju je ova start up tvrtka razvila sredstvima EU fondova, a koja omogućuje i Županiji i udrugama da kroz par klikova vode kompletan operativni dio procesa.
Posljednjih mjeseci radimo na dodatnom iskoraku u transparentnost kroz cjelovitu digitalizaciju. Ovim projektom, upravo zahvaljujući digitalizaciji svih procesa, dižemo transparentnost na još višu razinu i građanima jamčimo potpuni uvid u trošenje proračunskih sredstava dodijeljenih udrugama putem javnih poziva i natječaja. Želimo biti efikasna, brza i učinkovita javna uprava te županija bez nepotrebne papirologije, a istodobno želimo omogućiti da u svakom trenutku znamo koliko je sredstva kojoj kulturnoj udruzi, sportskom klubu ili vatrogasnoj zajednici namijenjeno, koliko isplaćeno te koja su sredstva opravdana.“, kazao je župan Posavec i izrazio zadovoljstvo što je ovaj sustav razvijen upravo u Hrvatskoj.
Aplikacija omogućuje digitalizaciju poslovanja međimurskih udruga!
Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić kazao je kako mu je drago da nakon nekoliko gradova u kojima su proveli projekt digitalizacije javnih natječaja, kreće implementacija sustava i u županijama. „Naš sustav je uspješno implementiran u Bjelovaru, Svetoj Nedelji, Vodnjanu, Rovinju, Sisku i Vrbovcu, no ovo je poseban izazov na koji smo spremni i kojem se veselimo. Povratne informacije pokazuju da se vrlo brzo nakon implementacije ovog sustava povećava efikasnost udruga u tim sredinama te smo uvjereni da će tako biti i u Međimurskoj županiji. Naš cilj je i dalje razvijati ovaj sustav na temelju povratnih informacija s terena, a sigurno je da ćemo sljedeće, 2021. godine razviti i sustav digitalnih natječaja za čime je potrebu izrazio i župan Posavec. Ovo je rješenje razvijeno u potpunosti u Hrvatskoj, a realizirano je kroz dva natječaja EU fondova putem kojih smo dobili sredstva.“, pojasnio je Lorenzo Gašparić.
Pored činjenice da će se, zahvaljujući aplikaciji, u realnom vremenu znati način trošenja sredstva dodijeljenih udrugama, dodatni je benefit ulaganje u digitalizaciju samih udruga na području Međimurske županije, budući aplikacija pored pravdanja sredstava ima brojne dodatke kojima olakšava redovan rad udruga, digitalizira, a time ubrzava i olakšava poslovanje, evidenciju članstva i članarine.
Župan Posavec zaključio je kako je i ovo dokaz da se ideja cjelovite digitalizacije može na vrlo jednostavan i brz način uvesti u čitavu javnu upravu: „Međimurci su poznati kao tihi i radišni ljudi. I dok drugi na veliko pričaju o digitalizaciji, u Međimurju se digitalizacija već događa i uspješno provodi. Sve navedeno je dokaz kako nema potrebe izmišljati razne sustave, već prihvatiti ovakva odlična rješenja koja su rezultat rada i pameti  mladih, domaćih ljudi te iskoristiti potencijale koji već postoje, a koji su zamijećeni i na europskoj razini. Nadam se da će naš primjer slijediti i druge hrvatske županije te digitalizacijom omogućiti transparentnost troškova, a time i svoga rada.“.


 

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content