Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurskoj županiji obilježen Dan antifašističke borbe

Datum objave: 22. lipnja 2020.

Današnji dan je državni blagdan, dan sjećanja na hrabre, mudre i beskompromisne ideje i ljude koji su 1941. osnovali Prvi sisački odred što je predstavljalo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj. Do završetka II. svjetskog rata aktivno je bilo 2.376 boraca iz Međimurja koji su svojom snažnom vjerom, hrabrošću, težnjom za slobodom i mirom pridonijeli pobjedi nad najstrašnijom ideologijom u povijesti čovječanstva. Antifašizam je u temeljima hrvatske državnosti, u temeljima suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti, demokraciju, vladavinu prava i poštivanje slobode pojedinca, a mi u Međimurju najviše red, rad i odgovornost.“, istaknuo je prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da obilježavanjem ovog datum hrvatske povijesti odajemo dužnu počast svim žrtvama rata, sa željom da svi damo svoj doprinos u izgradnji mira i društva tolerancije te i nadalje gradimo svoju budućnost.
Ovaj veliki dan hrvatske povijesti u Međimurju je proslavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, podno Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju te kod Spomen-obilježja svim poginulima u II. svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju. Svečanost obilježavanja zajedno su, kao i prijašnjih godina, organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Donji Kraljevec te Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, a povorci su se pridružili i predstavnici Policijske uprave Međimurske, Društva „Josip Broz Tito“, kao i brojni drugi građani.
Dan antifašističke borbe za Međimurce ima dodatno značenje. Ne samo da su Međimurci dali velik doprinos u razvoju antifašističkog otpora, nego smo zahvaljujući pobjedi u II. svjetskom ratu dio današnje Hrvatske.“, kazao je saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je obilježavanju nazočio sa zamjenicima Mario Medvedom i Zoranom Vidovićem te predsjednikom Skupštine Grada Čakovca Juricom Horvatom. Počast svim žrtvama rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća dali su saborska zastupnica Bernarda Topolko, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih, kao i mnogobrojne Međimurke i Međimurci. „Obilježavajući danas ovaj datum, ponovno pokazujemo da Međimurci poštuju svoju prošlost, ali se i prisjećamo odlučnosti koji smo pokazali kroz povijest, a koju moramo prenijeti i na mirnodopsko vrijeme u inzistiranju kod rješavanja današnjih izazova.“, poručio je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.
Na groblju u Svetom Jurju u Trnju predstavnicima Županije pridružio se načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat sa zamjenikom Mladenom Čavlekom.  Načelnik Horvat pritom je napomenuo da je antifašistički pokret označio početak hrvatske države te da trebamo poštovati prošlost, no i da se moramo okrenuti budućnosti kako bi mogli graditi bolju zajednicu. S tom se konstatacijom složio i predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub koji je nekoliko puta jasno naglasio kako je Republika Hrvatska osnovana na temeljima antifašizma, bez obzira na to što joj to danas, toliko desetljeća kasnije, neki pojedinci osporavaju: „Dok god u Hrvatskoj postoje oni koji potiču fašizam i ustaštvo, koji veličaju fašističku ili nacističku ideologiju, moramo upozoravati na opasnost zloupotrebe i relativizacije fašizma. Antifašističke vrijednosti su jedini put kojim Hrvatska može postati moderna i uspješna država s ugledom među razvijenim zemljama.“
Minutom šutnje svima koji su svoje živote dali u ratnim olujama prošlosti, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Spomenik palim borcima u parku na Trgu Slobode, obilježen je Dan antifašističke borbe u Prelogu. Predstvanike Grada Preloga predvodio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, dok je Međimursku županiju predstavljao zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina. Okupili su se i predstavnici mjesnih odbora te predstavnici udruga s područja Grada Preloga.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content