Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske predstavila slikovnicu kojom želi podržati i educirati djecu oboljelu od celijakije

Datum objave: 19. lipnja 2020.

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske izdala je slikovnicu „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“ kojom želi informirati djecu i odrasle o celijakiji i senzibilizirati okolinu za ovu sve češću bolest. 
Celijakija je najčešća kronična gastroenterološka bolest, ali se o njoj premalo govori i premalo zna. Mnogi oboljelih ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi. S ciljem edukacije  i potpore oboljelima, prije sedam godina osnovana je Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske sa sjedištem u Strahonincu. Udruga je aktivna tijekom cijele godine, a okosnica njezina rada je organizacija besplatnih radionica na kojima se u praksi može naučiti sve o pripremi bezglutenske hrane. 
Slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“ izdana je u okviru projekta „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojeg je osmislila i kojeg vodi predsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske Marija Goričanec: „Ovom slikovnicom želimo potaknuti toleranciju na različitost kako bi djeca od najranije dobi prihvatila i poštovala jedni druge sa svim svojim osobitostima te kako bi uživali u međusobnim različitostima. Želimo djecu koja imaju celijakiju potaknuti na prihvaćanje slike o sebi.“
Djeca od najranije dobi doživljavaju svijet oko sebe i stječu iskustva. Hoće li iskustva biti pozitivna ili negativna ovisi o okolini, odnosno o stavovima značajnih osoba u njihovom životu.  Svrha slikovnice je  informirati djecu i odrasle o celijakiji te time senzibilizirati okolinu, stoga će među ostalim, služiti u vrtićima i školama kao edukativni materijal.
Ova slikovnica nije prvo tiskano izdanje Udruge kojim žele educirati o celijakiji. Prošle godine izdali su knjižicu s receptima za jednakopravnu prehranu djece s medicinski propisanom dijetom bez glutena, a izazova u kreiranju slikovnice „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“ uhvatila se članica Udruge Karolina Blagović Perčić. Suzana Bernat bila je zadužena za tehničke detalje, dok je Sara Bernat zaslužna za predivne ilustracije i uređenje slikovnice. 
Predstavljanju je nazočio župan Međimurske županije Matija Posavec koji je pohvalio brojne aktivnosti članova Udruge i velik trud koji ulažu u edukaciju i senzibilizaciju o bolesti, posebice u edukaciju najmlađih koji su posebno osjetljiva skupina. Podršku projektu dali su pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, kao i dr. Igor Šegović, specijalist pedijatar, koji je veliki prijatelj Udruge te sudjeluje u brojnim aktivnostima kroz edukacije i savjetovanje članova.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content