Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan Europe - 70 godina solidarnosti

Datum objave: 9. svibnja 2020.

Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost” - jedan je od najpoznatijih citata iz tzv. Schumanove deklaracije, kojom je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. predložio  stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik te time predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.
U sjećanje na taj dan, od 1985. godine, 9. svibnja se obilježava kao Dan Europe. Ove godine, točno 70. godina od Schumanovog govora, europske vrijednosti kao što su solidarnost i jedinstvo, u okolnostima pandemije koronavirusa, koja je u samo nekoliko mjeseci promijenila cijeli svijet, postale su izraženije nego ikad prije.
Stoga su ključne teme ovogodišnjeg Dana Europe zajedništvo i solidarnost, a u Hrvatskoj će se po prvi puta obilježiti virtualno, pod sloganom Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – Solidarnost.hr.
Ponosni smo što je Republika Hrvatska dio Europske Unije te što i mi u Međimurju pridonosimo unapređenju i promociji europskih vrijednosti.
SRETAN VAM DAN EUROPE!

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content