Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župani Posavec, Čačić, Bajs i Kolar zatražili od Vlade: U škole će u ponedjeljak doći po jedan učenik, povucite odluku o početku nastave!

Datum objave: 7. svibnja 2020.

U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj svoju djecu na nastavu u ponedjeljak neće poslati od čak 96,2 do 99,3 posto roditelja po županiji, pa u većini škola neće biti nijednog učenika, a u mnogima će se nastava organizirati za samo jednog učenika. Zbog toga od Vlade i resornog ministarstva tražimo da povuku odluku o početku nastave za učenike nižih razreda 11. svibnja te da ova školska godina za sve učenike završi on-line, zatražila su četvorica župana, Matija Posavec, Radimir Čačić, Damir Bajs i Željko Kolar danas, 7. svibnja, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu.
Sve škole kojima je Međimurska županija osnivač, zahvaljujući ravnateljima, učiteljima, stručnim suradnicima i tehničkome osoblju, spremne su za povratak učenika u škole sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Međutim, svi involvirani u ovaj proces,  a osobito roditelji, upozoravaju na nedosljednost, nelogičnost i nejasnu svrhovitost donijetih mjera. Svi upozoravaju na ustavne i zakonske odredbe kojima se jamči jednak pristup i obveznost osnovnog obrazovanja. Mnoga su učiteljska vijeća raspravljala i o pedagoškoj neopravdanosti pa i štetnosti ovakve organizacije rada u osnovnim školama. Najviše su primjedbi ipak imali roditelji koji smatraju da se na njih ne može prebacivati odgovornost za donošenje odluke o oblicima nastave. Neprihvatljivo je i da se dolazak djece u školu, i to obaveznu osnovnu školu, uvjetuje čitavim nizom uvjeta, od epidemioloških s kojima smo svi u ovom trenutku senzibilizirani, do obiteljskih i radnopravnih. U ovakvim uvjetima i odgovor roditelja na predložen povratak djece u škole nije pozitivan. U načelu, za slanje djece u školu odlučuje se više roditelja u gradovima i malim područnim školama. Iako je nekolicina škola roditeljima i današnji dan ostavila za odlučivanje, većina je roditelja već donijela odluke, pa možemo reći da se u niz škola neće vratiti ni jedan učenik (Belica, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Hodošan, Selnica, Šenkovec, Ivanovec, Kuršanec, Mala Subotica, Pribislavec i Sveta Marija), a u većini škola u razredima će se naći tek po koji učenik.
Od ukupno 4.687  učenika u međimurskim osnovnim školama u školske bi se klupe moglo vratiti samo njih 178 odnosno 3,8 posto.
"Ako su za donošenje odluke o povratku dijela djece u škole razlozi bili ekonomski odnosno otvaranje mogućnosti roditeljima da za vrijeme rada zbrinu djecu, i epidemiološke mjere i pedagoška rješenja trebalo je stručnije i racionalnije razmotriti. Moramo reći da su naši brojni poljoprivrednici imali proljetnu sjetvu no nitko ih nije pitao što će sa svojom djecom, a prema sadašnjim mjerama svaka skupina djece ima svoje vrijeme dolaska i odlaska iz škole te će u školi boraviti tek koju minutu dulje od 3 školska sata, dakle nepuna dva i pol sunčana sata.  Za preostalo vrijeme, roditelji moraju i dalje tražiti neka druga rješenja.", naveo je župan Međimurske županije Matija Posavec.
"Anketa je pokazala da u Varaždinskoj županiji od gotovo 5.000 roditelja učenika nižih razreda njih čak 99 posto svoju djecu u ponedjeljak neće poslati na nastavu. U 33 županijske škole doći će 1,16 posto učenika.", rekao je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, koji je istaknuo da je istog stava i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji im se danas nije mogao pridružiti.
"U čak tri četvrtine škola u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji u ponedjeljak neće doći niti jedan učenik, iz čega je jasno da mjera povratka u škole nije naišla na odobravanje roditelja. Nacionalni stožer je naveo da oni ne garantiraju potpunu sigurnost za naše učenike, čak i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Po nama, školsku godinu bi trebalo riješiti tako da se i dalje održava na daljinu.",  kazao je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije.
"Apeliramo na ministricu Blaženku Divjak, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vladu RH da povuku odluku o odlasku djece u školu od ponedjeljaka, 11. svibnja. Osobno želim vjerovati da je ta mjera rađena u dobroj vjeri, ali odaziv roditelja koji donose odluku te stav nastavnica i nastavnika govore da trebaju priznati da su pogriješiti i poništiti takvu odluku. U Krapinsko-zagorskoj županiji od 4.705 učenika u školu bi trebalo ići njih 0,72 posto. On-line nastava je postigla i bolje rezultate nego što smo očekivali, djeca i roditelji su se s vremenom priviknuli, a svi imamo i bolje epidemiološke rezultate kad je u pitanju koronavirus.",  zaključio je župan Krapinsko-zagorske županije  Željko Kolar.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content