Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen 30. travnja – Dan Međimurske županije te Spomendan Zrinskih i Frankopana

Datum objave: 30. travnja 2020.

Dan Međimurske županije, 30. travnja, s obzirom na trenutnu situaciju obilježen je prigodno i skromno kod spomenika poginulim braniteljima i spomenika „Oproštaj“ unutar zidina Starog grada u Čakovcu, gdje je izaslanstvo Zrinske garde i Međimurske županije na čelu županom Matijom Posavcem i predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom položilo vijence i zapalilo svijeće.
Prije 349 godina, u Bečkom Novom Mestu smaknuti su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, dvojica hrvatskih velikana koji su dali svoje živote boreći se za samostalnost Hrvatske i prava hrvatskog naroda. Njihova odvažnost i ustrajnost, njihovo djelovanje i borba za pravednost zadužili su međimursku i hrvatsku povijest te poslužili kao primjer tisućama hrvatskih domoljuba u borbi za nacionalnu neovisnost. Važnost spomenutog događaja prepoznao je i Hrvatski sabor koji je 2011. godine ovaj dan proglasio spomendanom – Danom pogibije Zrinskog i Frankopana koji obilježavamo s ponosom i u slavu na Zrinske i Frankopane.
U 2020. obilježavamo 27. godinu postojanja naše županije, 400. obljetnicu rođenja Nikole Zrinskog, 160. obljetnicu prolaska prve pruge u Hrvatskoj kroz Međimurje i 1600. obljetnicu smrti Svetog Jeronima, jednog od najznačajnijih kršćanskih svetaca. Dan naše Županije ove godine obilježavamo u posebnim okolnostima, no kako je poručio predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, prilika je ovo da razmislimo o važnosti međimurskog zajedništva i potencijala: „Kriza koja je zaprijetila cijelom svijetu i njegovim civilizacijskim vrijednostima još je jednom pokazala presudnu vrijednost općeg dobra, razvoja društvenih institucija i solidarnosti u kriznim situacijama. Nama u Međimurju potvrdila je da smo, ulažući u zdravstvo, socijalnu skrb, obrazovanje i logistiku, realno i dobro postavili prioritete.“
Polako, ali sigurno uspjeli smo posljednjih godina stvoriti snažnu regiju koja je gospodarski, turistički i kulturno uspješna sredina zahvaljujući marljivosti, upornosti i odlučnosti koju mi Međimurci dijelimo s našim slavnim velikanima. Odlike su to koje su nam u današnje vrijeme potrebnije nego ikad, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši kako su najbolji dokaz tome svi zdravstveni djelatnici i djelatnici zdravstvenih ustanova, djelatnici Policijske uprave, članovi vatrogasnih postrojbi, djelatnici i volonteri Crvenog križa, članovi stožera civilnih zaštita te svi oni koji su se nesebično stavili u službu javnog interesa te neumorno rade kako bi sačuvali naše živote. „Svaka kriza ujedno je i nova prilika, prilika koju u Međimurju moramo iskoristiti na pozitivan način. Nećemo stati s projektima i ulaganjima, već ćemo voditi brigu o našim ljudima, školarcima i studentima, radnicima i gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, umirovljenicima, o onima kojima je u ovo vrijeme posebno teško.“ U Međimurskoj županiji posljednjih mjeseci završeno je nekoliko važnih investicija, obnovljene su brojne osnovne i srednje škole, sportske dvorane te se dovršavaju projekti Centra kompetentnosti u strojarstvu, Metalske jezgre i Centra održivog razvoja. Uz obrazovanje, velik se naglasak stavlja na ulaganja u zdravstvo kako bi Međimurje imalo najbolju zdravstvenu skrb. Obnovljen je Dom zdravlja, nabavljena je vrijedna medicinska oprema, kao i uređaj magnetske rezonance, obnovljen je Paviljon III Županijske bolnice Čakovec te je obnova Paviljona I vrijedna 39 milijuna kuna projekt koji preostaje kako bi se zaokružila cjelina kvalitetne zdravstvene skrbi. Realizirani su ili su u planu i brojni gospodarski, kulturni i turistički projekti u čitavom Međimurju kojima će se pridonijeti još većoj uspješnosti i prepoznatljivosti našeg kraja.
 „Ova situacija naučila nas je da se okrenemo vlastitoj proizvodnji i potencijalima koji Međimurju ne nedostaju. I dalje ćemo zajedno ulagati i stvarati bolju svakodnevicu, još bolju sutrašnjicu i u konačnici bolje Međimurje za buduće generacije.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Svim Međimurkama i Međimurcima čestitamo Dan Međimurske županije!

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content