Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prigodno i skromno obilježen Dan oslobođenja Međimurja

Datum objave: 6. travnja 2020.

S obzirom na aktualnu situaciju, prigodnim paljenjem svijeća na gradskom groblju u Čakovcu, obilježen je Dan oslobođenja Međimurja, dan kada je prije 75 godina prekinuta četverogodišnja mađarska okupacija.  Oslobođenje Međimurja započelo je 1. i 2. travnja 1945. godine, Prelog je oslobođen 4. travnja, a Čakovec 6. travnja. Ovaj dan značajan je jer je nakon četverogodišnje okupacije, u pravom smislu riječi za Međimurje došla sloboda.
"6. travnja 1945. označava povratak Međimurja u hrvatske granice i jedan je od najvažnijih datuma naše povijesti. Jednako kao što Europska unija antifašizam smatra temeljem društva koje gradimo zajedno s drugim europskim narodima, niti mi u Međimurju ne zaboravljamo, ne zanemarujemo i ne sramimo se reći da je upravo antifašizam dio našeg identiteta te je naša obveza prema generacijama koje dolaze prenijeti tu istinu i čuvati sve ono dobro i vrijedno čime se danas ponosimo i što nas stoljećima povezuje s Europom kojoj oduvijek i po svemu pripadamo. Toga 6. travnja 1945. godine obranjeno je pravo na život u okrilju hrvatske države, na slobodu, pravo na suživot, toleranciju, različitost, na sve ono što danas s ponosom ističemo da krasi naše Međimurje.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec
Točno je 75 godina od pobjede nad fašizmom, pobjede koja je postala jedan od temelja današnjeg demokratskog svijeta. Danas je sve manje ljudi koji su proživjeli te koji znaju i razumiju četverogodišnju mađarsku okupaciju Međimurja. Ovim podsjećanjem na antifašističku prošlost Međimurja i oslobođenje od tuđina koji su ovaj kraj stoljećima željeli otrgnuti od njegove nacionalne matice, želimo sačuvati spomen na Međimurce koji su robovali po zatvorima stare Jugoslavije, koncentracijskim logorima Europe ili su završili svoj put u vihoru 2. svjetskog rata boreći se za svoju zemlju. Sjećanja i obilježavanja obljetnica i događaja iz antifašističke borbe, Domovinskog rata, kao i iz drugih vremena hrvatske povijesti jedan su od najvažnijih načina za stjecanje civilizacijskog, povijesnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda.“, u svom je obraćanju putem društvenih mreža istaknuo potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, a predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak na gradskom groblju u Čakovcu odao je počast poginulima i ubijenima.
Tijekom 2. svjetskog rata u antifašističkoj borbi sudjelovalo je više od 2000 Međimurki i Međimuraca, njih oko 1800 završilo je u logorima i zatvorima dok ih je 300-tinjak poginulo. Međimurje generacijama, upravo na temeljima antifašizma gradi društvo tolerancije, visoke radne i moralne etike, otvorena duha koje prihvaća sve osim mržnje, netolerancije i isključivosti. Bez pobjeda antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Međimurje zasigurno ne bi bilo regija kakva je danas, regija koju su kroz povijest mnogi željeli, kraj koji je uvijek znao sačuvati svoje vrijednosti, svoju kulturu, svoj jezik, svoj hrvatski i europski identitet. 
Slava svima koji su dali živote za Hrvatsku.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content