Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 5. poljoprivredna konferencija u organizaciji REDEA-e

Datum objave: 25. veljače 2020.

Pod nazivom „Upravljanje znanjem u poljoprivredi: Povratak korijenima (u digitalnom dobu)“, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA petu godinu za redom organizirala je poljoprivredu konferenciju koja je okupila brojne proizvođače, potrošače, distributere, znanstvenike i potporne institucije.
Održivost poljoprivrede, kvaliteta hrane i utjecaj klimatskih promjena, odnosno aktualnosti s kojima se suočavaju poljoprivrednici, tema su ovogodišnje konferencije, kako je istaknula ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović: „Organizacijom brojnih panela, okruglih stolova i predavanja na kojima vrsni stručnjaci dijele svoja znanja, želimo pomoći našim poljoprivrednicima i proizvođačima da steknu nova znanja, dobiju najnovije informacije i kvalitetne savjete s područja poljoprivredno-prehrambene proizvodnje. Nastojimo da naše konferencije budu mjesta na kojima se proizvođači razmjenjuju iskustva, ali mogu dobiti i korisne informacije o aktualnim pitanjima vezanim za poljoprivredu.“
Svakodnevno postajemo svjedoci brojnih vremenskih neprilika koje se nameću kao glavni izazovi za poljoprivredu u budućnosti. Uz sve veću konkurenciju na globalnom tržištu, na kojemu se trenutno traži prvoklasna roba po bagatelnim cijenama, proizvođači će trebati voditi pojačanu brigu i o očuvanju okoliša u kojem, svojom djelatnošću, utječu na eko sustav. Činjenica je da hrana „neispitanog“ porijekla nije samo prijetnja ljudskom zdravlju, već ona ostavlja brojne ekonomske i socijalne posljedice. Kao odgovor, nameće se pitanje trebamo li se vratiti tradicionalnim načinima proizvodnje kako bi osigurali i sačuvali prirodne resurse za buduće naraštaje ili pak trebamo naći rješenje u objedinjavanju najboljih praksi iz različitih proizvodnih smjerova. Upravo zbog toga, cilj ovogodišnje konferencije bio je proizvođačima i potrošačima približiti poljoprivredu koja nas očekuje u budućim vremenima te osvijestiti važnost očuvanja poljoprivrednih resursa u Međimurju i Hrvatskoj.
5. poljoprivrednoj konferenciji nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec s pročelnikom UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darkom Radanovićem. „Poljoprivrednici moraju ići u korak sa svim tehnologijama koje današnji svijet nosi kako bi opstali i bili konkurentni. Međimurje ima velik potencijal za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane čemu svjedoče brojni poljoprivredni proizvođač koji rade odličan posao. Imamo nagrađena vina, med, kozje mlijeko i brojne proizvode koji osvajaju nagrade u zemlji i inozemstvu. Ekološka proizvodnja definitivno  je budućnost međimurske poljoprivrede“, kazao je župan Posavec te dodao da Međimurska županija dugi niz godina pruža potporu, a REDEA nastoji biti potporna institucija proizvođačima - mjesto na kojemu mogu dobiti sve potrebne informacije s ciljem kontinuiranog jačanja konkurentnosti upravo kroz ekološki prihvatljivu proizvodnju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content