Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Stiglo prvih 30 milijuna kuna u Regionalni centar strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec

Datum objave: 15. veljače 2020.

Čak 186 učenika iz Tehničke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec dobilo je ugovore o stipendiranju učenika u srednjom strukovnom obrazovanju zahvaljujući kojima će primati stipendiju od 1500 kuna mjesečno. Svečanost uručivanja održana je u Tehničkoj školi Čakovec u okviru obilježavanja druge faze projekta Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja – Gdje su ruke ima i struke, a tom prilikom dodijeljeno je i 16 ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima, namijenjenih poduzetnicima, odnosno mentorima stipendista te 5 ugovora za projekte Centara kompetentnosti.
Svečanosti uručivanja nazočio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je svojim dolaskom podržao projekt te istaknuo važnost kvalitetnog obrazovanja kao preduvjeta gospodarskog rasta i razvoja: „Nužno je povezati obrazovanje, gospodarstvo i institucije te je taj trokut ključ uspjeha svakog modernog društva koje lovi korak s trendovima četvrte industrijske revolucije.“
Dodjelom ugovora o stipendiranju, 186 učenika primat će učeničke stipendije u iznosu od 18 000 kuna godišnje. „Ovaj projekt nije samo uspjeh Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, već rezultat kvalitetne međuinstitucionalne suradnje. Stvaranje novog kvalitetnog radnog mjesta smatramo najboljom demografskom mjerom te smo iz tog razloga stipendije već za ovu školsku godinu podigli za 100 posto.“, rekao je tom prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.
U sklopu projekta “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta motivira učenike na upis u srednje strukovne škole za strukovno obrazovanje. Učenici upisuju srednju strukovnu školu po jedinstvenom modelu obrazovanja, što znači da imaju veći broj sati prakse, ali izvan škole, kod poslodavaca obrtnika. Istim tim poslodavcima, mentorima naših učenika, u sklopu Projekta „Naukovanje u obrtničkim zanimanjima“ ove je godine osigurano 60 milijuna kuna te je uručeno prvih 16 ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima, poduzetnicima mentorima, partnerima Ministarstva na ovom projektu.
Poboljšanjem uvjeta u ciljanim sektorima strukovnog obrazovanja s ciljem postizanja veće zapošljivosti provode se projekti kojima će se unaprijediti infrastruktura regionalnih centara kompetentnosti u strukovnim obrazovanju, u skladu s potrebama tržišta rada na regionalnoj razini te intenzivnije suradnje s centrima diljem Europe. Pet centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju primilo je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije na poziv „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“.  Tim ugovorom u Tehničku školu Čakovec stiglo je prvih 30 milijuna kuna, od planiranih 56 milijuna kuna za izgradnju i opremanje suvremenih prostora budućeg „Regionalnog centra strojarstva SJEVER – TŠČ“ čije će sjedište biti upravo Tehnička škola Čakovec. Malo je škola koje se mogu podičiti tradicijom obrazovanja i odgoja mladih u razdoblju koje prelazi 100 godina, a Tehnička škola Čakovec u svojih 130 godina djelovanja svrstana je u sam vrh strukovnih škola u Hrvatskoj. Domaćin svečanosti, ravnatelj škole Dražen Blažeka iznimno je ponosan na svojih 800-tinjak učenika i 100-tinjak djelatnika koji postižu zapažene rezultate na brojnim natjecanjima i ispitima državne mature.
Da je Međimurje najdostupnija županija po pitanju obrazovanja, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši kako je svako ulaganje u obrazovanje, ulaganje u budućnost naše zemlje. „Već 7 godina provodimo projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, besplatan prijevoz u osnovnim i srednjim školama, trenutno je u nekom obliku obnove čak 14 obrazovnih ustanova, gradimo dva istraživačka centra i regionalni centar kompetentnosti te niz godina provodimo projekt stipendiranja deficitarnih zanimanja s Obrtničkom komorom Međimurske županije. Shvaćamo da je ulaganje u obrazovanje najvažnije ako želimo živjeti u sretnoj zemlji te moramo podržati ovakve projekte, stvarati nove vrijednosti i nastaviti biti primjer dobre prakse.“
Svečanosti uručivanja nazočili su i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, saborski zastupnik, ujedno i gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, državni tajnici Nikolina Klaić i Dragan Jelić, predsjednik Uprave agencije HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petrica, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, ravnatelji međimurskih srednjih škola te brojni drugi uzvanici.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content