Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kulturno-umjetnička udruga Veseli Međimurci slavi 70 godina uspješnog djelovanja

Datum objave: 30. studenoga 2019.

Središnja svečanost obilježavanja 70-e godišnjice djelovanja jedne od najstarijih kulturno-umjetničkih udruga s područja Međimurja, Kulturno-umjetničke udruge „Veseli Međimurci“ održana je 30. studenoga u dvorani Centra za kulturu Čakovec.
Predsjednik Kulturno-umjetničke udruge “Veseli Međimurci”, ujedno Gradske zajednice kulture Čakovec Nikola Kotur kazao je kako su tijekom sedam desetljeća djelovanja uspjeli zadržati kontinuitet, kvalitetu i zajedništvo. „Htio bih da se sa zahvalnošću prisjetimo osnivača Udruge Matije Grabrovića koji je pola stoljeća bio simbol “Veselih Međimuraca” i stvorio našu obitelj zahvaljujući velikoj ljubavi i entuzijazmu. Svaki korak, svaku toplu riječ i svaki ples pomno je birao te prenosio na plesače i buduće voditelje. Stoga je ostavio dubok trag u kulturno-umjetničkom amaterizmu Međimurja.“, zaključio je Kotur. Kao jednu od središnjih djelatnosti članica i članova izdvojio je suradnju s drugim udrugama i kulturno-umjetničkim društvima. Udruga broji sedamdesetak članova koji djeluju u šest sekcija, od čega su trenutno aktivne Folklorna i Dramska sekcija, Sekcija za očuvanje narodnih nošnji i običaja te Ženska vokalna skupina. Čestitke povodom jubileja “Veselim Međimurcima” na svečanosti u Centru za kulturu Čakovec koja je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović uputili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač te brojni drugi uzvanici. „Međimurje je kraj koji u sebi krije bogatu tradicijsku kulturu, a glavna osnovica kulturno-umjetničkog amaterizma u današnje vrijeme marljivo je njegovanje folklorne glazbene i plesne baštine. Počeci kulturno-umjetničkog amaterskog djelovanja datiraju u tridesete godine prošlog stoljeća s aktivnostima ogranaka „Seljačke sloge“. Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“ Čakovec sa svojom 70-godišnjom tradicijom djelovanja zauzima značajno mjesto u međimurskom amaterizmu na različitim područjima kulturno-umjetničkog djelovanja, a zajedničkim kreativnim idejama, željom za uspjehom, progresivnim razmišljanjem i entuzijazmom svojih članova zasigurno korača prema daljnjem napretku i uspješnom djelovanju u budućnosti.“, naglasio je župan Matija Posavec.
Na svečanosti je Udruga predstavljena dokumentarnim filmom, a publika je mogla uživati u nastupima Ženske vokalne skupine koja ove godine slavi desetu godišnjicu djelovanja, Folklorne sekcije te nastupu autorice nedavno otvorene izložbe “Kroz 70 godina” u Muzeju Međimurja, dugogodišnja članica Udruge Jelena Tyran, koja je uz pratnju Nevena Kolarića na cimbulama otpjevala međimursku popevku “Pučpuljika pučpuduje”.
Udruzi je dijamantno priznanje u ime Hrvatskoga sabora kulture uručio predsjednik Upravnog odbora spomenute institucije te predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije, Dejan Buvač.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content