Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Stručno-znanstveni kolokvij o međimurskoj popevki okupio eminentne stručnjake i glazbenike

Datum objave: 29. studenoga 2019.

Na samu godišnjicu uvrštenja međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, 28. studenoga 2019. godine, u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu održan je stručno-znanstveni kolokvij uz umjetnički program i izložbu posvećenu međimurskoj popevki.
Nastavak je to projekta koji su pod zajedničkim nazivom „Ti si meni po serdini srca – međimurska popevka“, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture, organizirali Međimurska županija, Matica hrvatska, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Institut za etnologiju i folkloristiku i Udruga Matapur, a na inicijativu međimurske etnologinje, glazbenice i književnice dr.sc. Lidije Bajuk i predsjednika Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejana Buvača, povodom godišnjice uvrštenja popevke na UNESCO-ov popis. Nakon prekrasnog koncerta u Centru za kulturu Čakovec, kolokvij u Zagrebu okupio je eminentne stručnjake koji su o međimurskoj popevki govorili iz povijesnog, teološkog, književno-umjetničkog, jezikoslovnog, etnomuzikološkog, etnokoreološkog, etnološkog, folklorističkog i muzeološkog diskursa.
Međimurska popevka dio je našeg identiteta i tradicije te smo iznimno ponosni što je trud i rad svih naših kulturnih amatera, naših Međimurki i Međimuraca koji njeguju popevku, s pravom prepoznat i na svjetskoj razini od strane UNESCO-a.“, naglasila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je nazočila stručno-znanstvenom kolokviju s pročelnicom UO za obrazovanje, kulturu i sport dr.sc. Blaženkom Novak. Svečanom obilježavanju nazočili su i pomoćnica ministrice kulture doc.dr.sc. Iva Hraste Sočo, saborska zastupnica Bernarda Topolko, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba mr.sc. Milana Vuković Runjić, književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač, ravnateljica Instituta za etnologiju i folkloristiku dr.sc. Iva Niemčić i rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika mr.sc. Snježana Jurišić, prof..
Zvira voda iz kamena u izvedbi Josipe Lisac 
Akademik Dragutin Feletar predstavio je međimursku popevku u hrvatskom povijesnom kontekstu, mons.prof.dr.sc. Juraj Kolarić osvrnuo se na  popevku iz vjerske perspektive, dok je o glazbenim osobinama starijih napjeva popevke i načinima na koje se popevka može približiti mlađim naraštajima govorila prof. glazbene kulture Dragica Karolina Šimunković. Predavanje na temu „Međimurska popijevka (i) kao umjetnost riječi“ održao je dr.sc. Stjepan Hranjec, prof.emeritus, a o značenju popevke u etnokoreološkim istraživanjima govorio je prof.dr.sc. Tvrtko Zebec. Odjeci stihovanih obrednih tekstova u međimurskim godišnjim i svadbenim pjevanim kolima vjerojatno su najstarija glazbena nematerijalna kulturna baština Međimurja, čime se u svojem predavanju bavila dr.sc. Lidija Bajuk, bilježenje međimurske popevke u zbirkama bila je tema izlaganja dr.sc. Irene Miholić, a na temu „Nevidljivo 'blago' na pločama – O Gavazzijevu putu s fonografom kroz Međimurje 1924. godine“ predavanje je održala prof. dr. sc. Grozdana Marošević. Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu objavio je nekoliko knjiga koje su posvećene međimurskoj popevki o kojima je govorio doc. dr. sc. Krunoslav Mikula, Dejan Buvač osvrnuo se na povijesne i aktualne podatke o ulozi, članstvu i načinima Zajednice HKUU Međimurske županije u očuvanju međimurske popevke, a Janja Kovač, dipl.etn. govorila je o nematerijalnoj baštini Muzeja Međimurja Čakovec.
Uz izlaganja i projekciju dokumentarnog filma „Međimurska popevka, a folksong from Međimurje“  kolokvij su obogatili Ženska vokalna skupina KUU "Društvo žena" Gornji Kraljevec, Ženska vokalna skupina Zbora umirovljenika Čakovec, bas bariton Henrik Šimunković i Mario Jagec na saksofon, sopranistica Tamara Korunek i Neven Kolarić na cimbalama, Ladislav Varga i Marko Žerjav, Komedija, Dunja Knebl, Lea Šprajc te glazbena diva Josipa Lisac u pratnji Marije Mlinar na harfi, izvedbom različito žanrovski obrađenih tradicijskih međimurskih pjesama.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content