Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija obilježila Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Datum objave: 8. listopada 2019.

Hrvatska slavi Dan neovisnosti, jedan od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti. Na današnji dan prisjećamo se 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio jednoglasnu Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše države.
Svečanost obilježavanja započela je svetom misom u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak, nakon čega je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih odana počast stradalim međimurskim braniteljima. Predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak u ime Skupštine i izvršne vlasti Međimurske županije svim je građanima Republike Hrvatske uputio čestitku. „Danas po 18-i put obilježavamo ovaj praznik, u spomen na događaje koji su se zbili prije 28 godina. Na današnji dan 1991. godine, Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Neposredni povod je bio događaj od dana prije, kada su avioni JNA raketirali središte Zagreba i same Banske dvore, gdje je bio smješten državni vrh. Pukom srećom nitko od vodećih ljudi nije stradao. U ovom datumu ima i simbolike jer je na današnji dan 1075. u Solinu za hrvatskog kralja okrunjen kralj Zvonimir, krunom koju mu je poslao papa Grgur VII. O značaju ovog datuma u Međimurju ne treba posebno govoriti jer smo mi Međimurci i 1919., i 1945. i 1991. godine znali pokazati koliko držimo do neovisnosti, ali i izboriti je kada je to bilo potrebno.“, poručio je Novak.
Obilježavanju Dana hrvatske neovisnosti, uz predsjednika Skupštine Mladena Novaka i zamjenike župana Sandru Herman i Josipa Grivca, nazočili su i potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, saborska zastupnica Bernarda Topolko, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved, načelnici općina Orehovica i Belica, Franjo Bukal i Zvonimir Taradi, članovi Zrinske garde Čakovec i čakovečkog Ogranka Matice hrvatske na čelu s predsjednicima Đurom Belom i prof. Ivanom Pranjićem, predstavnici PU međimurske i Ureda za obranu, predvođeni načelnikom Ivanom Sokačem i Vladom Hranjecom, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnice Međimurske županije s predsjednikom Stjepanom Horvatom, predstavnici Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije te članovi obitelji i prijatelji stradalih junaka, kao i predstavnici udruga te građanke i građani. Molitvu za branitelje predvodio je fra Ivan Crnković.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content