Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Više od 800 rekreativaca i sportaša vježbalo povodom Europskog tjedna sporta i Svjetskog dana srca

Datum objave: 27. rujna 2019.

Petu godinu za redom Međimurje je obilježilo Europski tjedan sporta, inicijativu Europske komisije kojom se promiče sport i tjelesna aktivnost diljem Europe, a ove godine više od 800 vrtićke djece, školaraca, rekreativaca i sportaša uključilo se u „BeActive sat tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom“ i FlashMOVE plesni događaj koji su održani u petak, 27. rujna 2019. godine na Trgu Republike u Čakovcu.
Ovogodišnje obilježavanje organizirao je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Informacijskim centrom EUROPE DIRECT Čakovec, Školskim preventivnim programima osnovnih i srednjih škola, Stručnim aktivom profesora tjelesne i zdravstvene kulture, Zajednicom sportskih udruga Čakovca, Gimnastičkim klubom Marijan Zadravec Macan te Plesnim studijem Vivona uz potporu Međimurske županije i Grada Čakovca.
Europski tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob i tjelesnu kondiciju, a pod motom BeActive ova kapanja nastoji inspirirati građane da budu aktivni tijekom cijele godine. Događaj su podržali gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal.
U Europski tjedan sporta uključili su se učenici i djelatnici Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Čakovec, Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Graditeljske škole Čakovec i Tehničke škole Čakovec, kao članovi Udruge građana Garduža Gardinovec, Udruge žena Strahoninec, Udruge žena Šenkovec, Udruge slijepih i slabovidnih osoba Međimurske županije, KUD Dekanovec, Udruge umirovljenika Čakovec, Edukativno suportivne grupe i Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, kao i brojni zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te zaposlenici Međimurske županije. Uz to, učenici su imali priliku prisustvovati razgovoru s uspješnim međimurskim sportašima, Adamom Šinjorijem iz Čakovečkog plivačkog kluba i Lucijom Vizinger iz Škole nogometa Čakovec, koji svojim primjerom pokazuju kako uspješno spojiti sport i obrazovanje.
Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, a podaci iz 2017. godine govore da je u Međimurskoj županiji od bolesti srca i krvnih žila umrlo 526 osoba što čini 40% ukupne smrtnosti. Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, Luka Vugrač, kojem je prije 8 godina transplantirano srce podijelio je svoju priču kako bi upoznao javnost s procesom transplantacije i problemima bolesti srca.
Cijeli događaj je završio FlashMOVE plesom sudionika na zajedničku koreografiju koju je pripremila trenerica Plesnog studija Vivona Karmen Kovačević Jambor, a plesu je prethodilo razgibavanje po vodstvom profesorice Željke Podgorelec Sirc i sat tjelesne kulture koji su vodili treneri Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content