Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom sjednicom i uprizorenjem Krvavog ustanka počeli Feštetićevi dani u Pribislavcu

Datum objave: 23. kolovoza 2019.

Općina Pribislavec svojih 17 godina djelovanja kao samostalna općina obilježava bogatim trodnevnim programom koji je započeo u petak, 23. kolovoza svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Pribislavec. Dobrodošlicu brojnim gostima prigodnim govorom poželio je zamjenik predsjednik Općinskog vijeća Zoran Tomašić istaknuvši da je Pribislavec kvalitetna sredina za život koja zahvaljujući svojim raznolikostima ima veliko kulturno i društveno bogatstvo.
Nova škola – ostvaruje se dugogodišnji san mještana
Tijekom prošle godine Općina Pribislavec bila je usredotočena na realizaciju dugogodišnje potrebe, izgradnju nove zgrade osnovne škole, koja se privodi samom kraju. Važnost tog kapitalnog projekta naglasila je i sama načelnica Općine Višnja Ivačić: "U tijeku je proces završne faze izgradnje škole, a dvadesetogodišnji san svih Pribislavčanki i Pribislavčana se konačno ostvaruje te će naša djeca, učitelji i profesori imati kvalitetne uvjete za rad i učenje. Rad Općine usmjeren je praćenju odgojno-obrazovnih ustanova i visoko držimo ljestvicu u Međimurskoj županiji po ulaganju u mlade naraštaje. Uz to, razvijamo gospodarstvo, gradimo stambeno-poslovnu zonu, čuvamo tradiciju i njegujemo kulturu, podržavamo rad naših udruga i svakodnevnim zalaganjem želimo poboljšati funkcioniranje i kvalitetu života u našoj zajednici."
Dane Općine Pribislavec svojim dolaskom uveličale su saborske zastupnice Sunčana Glavak i Bernarda Topolko, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župnik Tomislav Kos, načelnici međimurskih općina, predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života Pribislavca te brojni mještani.
Predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak izrazio je zadovoljstvo što će se 300-tinjak učenika škole u Pribislavcu konačno preseliti u školske klupe iz dvorca u investiciju vrijednu više od 27 milijuna kuna, dok je saborska zastupnica Sunčana Glavak dodala kako će dvorac Kaštel, spomenik nulte kategorije, nakon preseljenja škole konačno moći ostvariti svoj povijesni, kulturni i turistički značaj koji ima u Međimurju.
KUD Kaštel iz Pribislavca, učenici 2. i 4. razreda Osnovne škole "Vladimira Nazora" po mentorstvom profesorice Dunje Sabol i Hana Prstec koja je izvela pjesmu Alena Prsteca "Prslovec naš zeleni", obogatili su svečanu sjednicom glazbenim programom. Najsvečaniji dio sjednice bila je podjela priznanja i zahvalnica za doprinos razvoju naselja. Petru Hajdinjaku dodijeljeno je priznanje za izniman doprinos u vatrogasnoj zaštiti, Udruzi Kreativci za izniman doprinos kreativnog stvaralaštva s djecom Općine Pribislavec, EKO ZONI, ekološko-edukativnoj udruzi za izniman doprinos u zaštiti i unapređenju okoliša Općine te Josipu Novaku za iznimne rezultate u sportu.
Dvorac Feštetić vraćen u prošlost veličanstvenim uprizorenjem Krvavog ustanka u Pribislavcu
Uz prigodnu svečanost pripremljena je i scenska interpretacija u povodu obilježavanja 100 godina nemilog događaja poznatog pod nazivom Krvavi ustanak. Dramskim prikazom " Jednog jutra pred sto let ", autorice Kristine Štebih i redatelja Dejana Buvača uprizorena su povijesna događanja između 2. i 4. studenog 1918. godine, kada se spontano pobunilo cijelo Međimurje zbog izrabljivanja i ugnjetavanja pod mađarskom okupacijom. Motivacija za pripremu same obljetnice bila je upoznavanje mještana o značajnom događaju u povijesti Pribislavca, a sami mještani odlično su se snašli u glumačkim ulogama.
Feštetićevi dani u Pribislavcu nastavljaju se brojnim događanjima te će u subotu, 24. kolovoza 2019. biti održan teniski turnir, lov ribe udicom na plovak u organizaciji SRD-a Sunčanica, tradicionalna Grofovska kotlovina i koncert Žige - Međimurska priča, dok će u nedjelju, 25. kolovoza 2019. proštenjem u povodu blagdana zaštitnika Pribislavca, svetog Bartola, biti održano proštenje i biciklistička ruta u organizaciji ŽOK Kaštel.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content