Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Započinju radovi na energetskoj obnovi osnovnih škola u Macincu i Vratišincu

Datum objave: 14. kolovoza 2019.

Nakon što je proteklog tjedna potpisivanjem Ugovora o energetskoj obnovi zgrade i sportske dvorane Osnovne škole Hodošan otvoren drugi krug energetskih obnova škola i dvorana, danas su u Osnovnoj školi Dr. Ivana Novaka Macinec potpisani Ugovori o izvođenju radova na osnovnim školama u Macincu i Vratišincu, koje su s Igorom Hoblajem, direktorom tvrtke TEAM Građenje d.o.o. iz Čakovca potpisali ravnateljica Osnovne škole Dr. Ivana Novaka Macinec Božena Dogša i ravnatelj Osnovne škole Dr. Vinka Žganca Vratišinec Željko Maček.
Osnovna škola u Macincu ove je godine proslavila 30. rođendan, a prema riječima ravnateljice Dogša, energetska obnova najljepši je poklon koji su učenici i djelatnici mogli dobiti. „Energetskom obnovom ostvarit ćemo značajnu uštedu, a ušteđena sredstva iskoristit ćemo za obogaćivanje nastavnih sadržaja. Još 2006. godine sredstvima Međimurske županije kao osnivača dogradili smo školu, a sadašnja situacija ukazuje da će nam uskoro opet biti potrebna dogradnja kako bismo mogli ostvariti jednosmjensku nastavu.“, kazala je ravnateljica škole koju polazi 400-tinjak učenika, ali i 60 djece u programu predškole, dok je u Područnoj školi Gornji Hrašćan 30-ak učenika. Načelnik općine Nedelišće Darko Dania kazao je kako je u Macincu prije dva tjedna završio projekt energetske obnove Sportskog doma, a uskoro će se u novom ruhu naći i škola, što ga posebno veseli. Da će energetska obnova imati neprocjenjiv značaj za 162 polaznika OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec potvrdio je ravnatelj Željko Maček, a s njime se složila zamjenica načelnika općine Vratišinec Milena Granatir. rekavši kako je njihova škola mala, no velikog srca.
Direktor MENEA-e Alen Višnjić naglasio je kako energetska obnova oba objekta obuhvaća građevinske i strojarske radove te radove na elektroinstalacijama i rasvjeti, a u Osnovnoj školi Macinec i horizontalne mjere kojima će se omogućiti lakši pristup osobama s invaliditetom. Nakon energetske obnove obje će škole biti svrstane u niskoenergetski razred B, a uštede u toplinskoj energiji iznosit će 52% za školu u Macincu te čak 75% za školu u Vratišincu. Igor Hoblaj iz tvrtke TEAM Građenje d.o.o. naglasio je da će u roku od 15 dana od potpisivanja Ugovora započeti radovi koji traju 150 dana te dodao kako će obje škole biti energetski obnovljene u zadanom roku. „Danas potpisujemo ugovore vrijedne gotovo 8 milijuna kuna kojima se obnavljaju škole koje zajedno sa predškolskim odgojem i područnom školom broje preko 650 učenika.“, kazao je župan Posavec te dodao kako je do sada obnovljeno 11 osnovnih i 5 srednjih škola, a izgrađene su i 4 školske dvorane. „Nastavljamo s energetskom obnovom još 8 škola. Ulaganja u obrazovanje u Međimurju premašuju iznos od 160 milijuna kuna, a prema najnovijem istraživanju, predvodnici smo u zemlji i po ulaganjima u sustav predškolskog odgoja.“, zaključio je župan Posavec te dodao kako se infrastrukturnim projektima omogućuje bolji standard ne samo za učenike, već i djelatnike, koji to vraćaju na najbolji mogući način – svojom izvrsnošću.
Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Dr. Ivana Novaka Macinec iznosi 5.295.163,03 kn, od čega će 60% troškova, odnosno 3.177.391,42 kn pokriti EU fondovi. Što se pak škole u Vratišincu tiče, vrijednost projekta iznosi 2.409.674,97 kn. Iz EU fondova dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.475.683,09 kn, što predstavlja 61% troškova projekta. Ostatak troškova snosit će Međimurska županija.
Potpisivanju Ugovora nazočili su i zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content