Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U centru Čakovca otvoren „Međimurski štacun“ – okusite Međimurje i podržite domaće poljoprivrednike

Datum objave: 19. srpnja 2019.

Najbolje od Međimurja podrijetlom, okusom i mirisom, proizvedeno vrijednim rukama i trudom domaćih ljudi, od sada možete pronaći i kupiti na jednom mjestu – u „Međimurskom štacunu“ koji je otvoren u samom centru Čakovca. Projekt je to prvog organiziranog kratko opskrbnog lanca u HrvatskojNajbolje ´z Međimurja“ koji okuplja odabrane najkvalitetnije proizvođače i najbolje proizvode s područja Međimurske županije.
Podrška lokalnim poljoprivrednicima, dostupnija kvalitetna domaća hrana
S ciljem promocije lokalno proizvedene hrane međimurskih poljoprivrednika, poboljšanja proizvodnje i prodaje proizvoda kroz povezivanje proizvođača u poljoprivredno – prehrambenom sektoru, tijekom 2017. godine započeo je europski projekt AgriShort punog naziva Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju. Nositelj projekta je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a upravo je zahvaljujući ovom projektu osnovan kratki opskrbni lanac (KOL) „Najbolje ´z Međimurja“ s kojim je krenula ideja otvaranja dućana.
Ovo je prvi puta u Hrvatskoj da su poljoprivrednici otvorili dućan bez posrednika. Želimo široj zajednici omogući dostupnost kvalitetnije domaće hrane, podići kvalitetu života i razinu zdravlja, a ostvarena dobit bit će reinvestirana s ciljem realizacije budućih inicijativa i projekata Udruge. Projekt je to svih članova našeg društva koji žele doprinijeti razvoju lokalnih sustava hrane, odnosno, da se hrana proizvedena u Međimurju, ovdje i pojede.“, istaknula je predsjednica udruge članova KOL-a "Najbolje 'z Međimurja“ Valentina Hažić.
Realizaciji ove inicijative pomogli su Međimurska županija i Grad Čakovec kroz financiranje rada Udruge. Županija sudjeluje u pokrivanju troškova najma prostora, a Grad Čakovec u djelomičnom opremanju dućana i financiranju promotivnih aktivnosti.
Pored dobrobiti za proizvođače i potrošače, prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj “Najbolje 'z Međimurja“ direktno utječe i na razvoj lokalnog gospodarstva, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec podsjetivši da je poticanje prodaje lokalne hrane započelo još prije par godina: „Međimurski štacun korak je dalje u našem promišljanju kako podržati lokalne proizvođače. S Toplicama Sveti Martin potpisali smo sporazum zahvaljujući kojem 70% namirnica nabavljaju od međimurskih poljoprivrednika te smo s poticanjem razvoja i promocijom lokalno proizvedene hrane nastavili i organiziranjem Regionalnog placa na MESAP-u gdje smo okupili najbolje od OPG-ova iz sjeverozapadne Hrvatske.  Od 7 regionalno distributivnih logističkih centara za poljoprivredne proizvode u Hrvatskoj, jedan će se nalaziti upravo u Međimurju, što će imati veliki značaj za naš gospodarski razvoj. “
Pristupačne maloprodajne cijene za oko 150 vrsta različitih sezonskih proizvoda
Proizvođači sami osmišljavaju zajedničku prodaju , zajedno naručuju ambalažu, koriste skladišta, dostavna vozila i dolaze do lokalnog tržišta. Ishod su pristupačne maloprodajne cijene za krajnjeg potrošača bez posredničkih marži. Pored toga, kupac dobiva svježe sezonske proizvode od poznatog i provjerenog proizvođača, proizvedene u njegovom neposrednom okruženju.
Ponuda u Štacunu bit će razgraničena u dvije kategorije proizvoda, od čega će proizvodi koje karakterizira iznimna kvaliteta biti označeni zlatnom oznakom „Najbolje ´z Međimurja“. Uz domaće vinare, proizvođače sira, meda, ulja, džemova, pekmeza i sokova, u Međimurskom štacunu moći će se kupiti svježe voće i povrće, meso i mesni proizvodi, brašna, tjestenina, čajevi i brojni drugi domaći proizvodi 20-ak međimurskih poljoprivrednika.


 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content