Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan sjećanja Židovske općine Čakovec na stradale žrtve tijekom nacističke vladavine

Datum objave: 26. svibnja 2019.

Posljednje nedjelje u svibnju Židovska općina Čakovec prisjetila se svojih predaka, nevinih žrtava Međimurja i Prekmurja koji su odvedeni u logore smrti tijekom nacističke vladavine. Dan sjećanja započeo je komemoracijom na židovskom groblju u Čakovcu, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr.med.: "Odajemo počast našim rođacima, prijateljima i sugrađanima čiji je život prekinut do tada nezabilježenim zločinom, no ne smijemo dopustiti da se povijest zaboravi, da nestanu običaji, zgrade i ustanove koje su nekada služile židovskom narodu i bile sastavni dio njegova života. Dužnost nam je edukacijom mladih i podsjećanjem starijih, učiniti da sjećanje na tragične radne i koncentracijske logore, strijeljanja i sve zločine nikada ne izblijedi."
Komemoraciji su prisustvovali saborski zastupnik Branimir Bunjac, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, Glavni Rabin u Republici Hrvatskoj Luciano Moše Prelević i predsjednik Koordinacije Židovskih općina Hrvatske prof.dr.sc. Ognjen Kraus.
Ubijeno je preko 6 milijuna Židova u svijetu, a među njima 7 000 hrvatskih Židova. Župan Posavec podsjetio je da ubijeno i oko 700 međimurskih Židova: "Židovski narod u mnogočemu je doprinio razvoju Međimurja, a njihove patnje moramo se prisjetiti s dubokim poštovanjem i sjećanje prenositi na nove generacije jer ni jedna žrtva ne smije biti uzaludna."
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content