Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Šampion 2. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria bučino ulje iz Austrije, dodijeljeno 149 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja

Datum objave: 25. svibnja 2019.

Bučino ulje Reinharda Pruteja iz Austrije proglašeno je šampionom 2. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria koja je u subotu, 25. svibnja, održana u Županijskoj palači u Varaždinu. Titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna je djevičansko bučino ulje iz Austrije osvojilo u jakoj konkurenciji proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske s 33,39 bodova od mogućih 35.
Na 2. izložbu Alpe – Adria i 9. izložbu bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske prijavljen je rekordan broj uzoraka - čak 184, a dodijeljeno je 149 medalja, 32 zlatne, 102 srebrne i 15 brončanih.
"Bučino ulje je u gastronomskom i zdravstvenom pogledu fantastičan proizvod, a na nama je da ga učinimo prepoznatljivim u europskim i svjetskim razmjerima. Čestitam svim proizvođačima, osvajačima medalja, a posebno šampionu Izložbe.", kazao je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije i predsjednik Saveza Alpe – Adria, koji je otvorio Izložbu.
Pozdrave su uputili Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Marija Puh, saborska zastupnica, predstavnica Grada Zagreba te Anton Heritzer iz Regionalne udruge poljoprivrednika za izravnu prodaju i Poljoprivredna komora Austrije.
Zamjenik župana Josip Grivec pozdravio je nazočne te istaknuo da mu je iznimno drago što je Međimurska županija jedan od suorganizatora. "Bučino ulje jedna je od tradicijskih namirnica u Međimurju i drago mi je da su naša ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija i da je sve više proizvođača sudjeluje na izložbama na kojima bilježe izvrsne rezultate. Čestitke organizatorima, a svim sudionicima puno uspjeha." kazao je zamjenik Grivec.
Ocjenjivačka komisija je istaknula da je kvaliteta bučinih ulja bolja u odnosu na prošlu godinu. -"Najveći napredak je na području kemijske analize, a najveći doprinos tome imao je porast broja bodova za netopljive nečistoće, što posebno veseli zato što sam na lani istaknuo upravo taj parametar kao mjesto za eventualni napredak. Senzorski su u prosjeku ulja također napredovala. Svi ti pomaci doveli su do toga da je dodijeljeno ukupno 149 medalja", istaknuo je predsjednik Ocjenjivačke komisije Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane i POU u Bioinstitutu Čakovec.
Predavanje je održala dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, nakon čega je počela degustacija svih bučinih ulja pristiglih na izložbe.
Za posjetitelje je održan kulinarski šou tijekom kojeg su četvorica vrhunskih kuhara, Damir Crleni iz Hrvatskog kuharskog saveza, Marin Pozder iz restorana Bedem, Marin Sambolek iz restorana hotela Turist i Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, pripremali vrhunska jela s Varaždinskim bučinim uljem, ali i tartufima. Udruga Hajdina je demonstrirala kuhanje ulja na starinski način, kao i izradu zaštićenog kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine. Dječji vrtić Zeko održavao je radionice na temu Bučina koštica, a bučina ulja i drugi domaći proizvodi mogli su se kupiti na više od 20 izložbeno-prodajnih štandova.
2. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria je Varaždinska županija organizirala sa Savezom Alpe - Adria, dok je 9. izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske organizirala s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom.
Izvor: Varaždinska županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content